09.05.2019 07:30
ZAGREB, 7. svibnja 2019. (Hina) - Valamar Riviera je u utorak objavila da je u dokapitalizaciji starigradskog Helios Farosa uplatila 22,8 milijuna kuna, a u dokapitalizaciji će sudjelovati i mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje, čime se stvaraju uvjeti za izlazak Helios Farosa iz stečaja. 
"U skladu s odlukom o povećanju temeljnog kapitala sukladno odobrenom stečajnom planu za ulaganje i dokapitalizaciju, Valamar Riviera uplatila je danas starigradskom Helios Farosu u stečaju ulog od 22,8 milijuna kuna kako bi upisala 2.280.000 dionica.

Istovremeno, PBZ Croatia osiguranje društvo za upravljanje mirovinskim fondovima upisat će 6.840.000 dionica za 68,4 milijuna kuna", navodi se u priopćenju. Time će se temeljni kapital Helios Farosa povećati s 5,36 milijuna kuna na 96,56 milijuna kuna.

Po upisu povećanja temeljnog kapitala, Valamar će imati 23,61 posto dionica Helios Farosa, a PBZ Croatia osiguranje 70,83 posto."Tim povećanjem temeljnog kapitala steći će se preduvjeti za izlazak Heliosa Farosa iz stečaja te će kroz partnerstvo Valamara i PBZ CO mirovinskih fondova započeti nova faza razvoja turizma u Starom Gradu na Hvaru", ističu iz Valamara.

Inače, Helios Faros je najvažnija hotelska starigradska tvrtka koja je u stečaju od 2016. godine, a sredinom svibnja 2017. godine Valamar Riviera i PBZ Croatia osiguranje predali su zajedničku ponudu za ulaganje i dokapitalizaciju te tvrtke.

U srpnju 2017. godine skupština stečajnih vjerovnika Helios Farosa prihvatila je tu zajedničku ponudu Valamar Riviere i PBZ Croatia osiguranje, kao i odluku o izradi detaljnog stečajnog plana koji bi omogućio izlazak starigradske tvrtke iz stečaja i nastavak poslovanja.

Skupština vjerovnika Helios Farosa je početkom studenoga 2018. godine prihvatila stečajni plan, temeljen na zajedničkoj ponudi Valamara i PBZ Croatia osigranja, a Trgovački sud u Splitu je tada donio i nepravomoćno rješenje o potvrdi stečajnog plana za ulaganje i dokapitalizaciju Helios Farosa. 

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.