09.05.2019 08:00
ZAGREB, 7. svibnja 2019. (Hina) - Uprava Podravke predložila je glavnoj skupštini, sazvanoj za 18. lipnja, da se dioničarima iz lanjske dobiti isplati dividenda u bruto iznosu od devet kuna po dionici.

To je dvije kune više nego prošle godine, kada su dioničari dobili dividendu od sedam kuna bruto po dionici.Poziv za glavnu skupštinu Podravka je danas objavila putem Zagrebačke burze, a dioničarima je uz ostalo predloženo i donošenje odluke o upotrebi lanjske dobiti.

Neto dobit Podravke u 2018. godini iznosila je 113,14 milijuna kuna, od čega bi se u zakonske rezerve rasporedio iznos od 5,66 milijuna kuna, a nakon što se dio dobiti isplati za dividendu od devet kuna po dionici, preostali bi se dio prenio u ostale rezerve. 

Prema prijedlogu, dividenda u bruto iznosu od devet kuna po dionici isplatit će se dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 18. srpnja, a tražbina za isplatu dividende dospijeva na dan 16. kolovoza. 

Glavnoj je skupštini uz ostalo predloženo i donošenje odluke o izboru tri nova člana Nadzornog odbora (NO). Naime, predsjednik NO Dubravko Štimac te članovi Petar Vlaić i Damir Grbavac su, sukladno izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, dali ostavke na te dužnosti. 

Umjesto njih, za članove Nadzornog odbora predloženi su Marina Dabić, Želimir Vukina i Tomislav Kitonić. Mandat novim članovima NO-a počeo bi teći od 1. srpnja i trajao bi četiri godine.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.