07.05.2019 07:30
ZAGREB, 6. svibnja 2019. (Hina) - Za Uljanik TESU postoje uvjeti za otvaranje stečaja, ali i mogućnost nastavka poslovanja u stečajnom postupku u slučaju pozitivnog ishoda pregovora te tvrtke s finskim naručiteljem generatora, tvrtkom Wartsila Finland, te talijanskim IPS-om, kao strateškim partnerom Uljanik TESU-a, proizlazi iz izvješća privremenog stečajnog upravitelja Borisa Debelića. 
Prema tom izvješću, kod Uljanik TESU-a postoje uvjeti za otvaranje stečajnog postupka (trajna nesposobnost za plaćanje), a kako se imovinom te tvrtke mogu podmiriti troškovi postupka, stečajni upravitelj predlaže otvoriti stečajni postupak. U slučaju da se do održavanja ročišta radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, pregovori između - Watsila Finland kao naručitelja generatora, Uljanik TESU kao izvršitelja izrade tih generatora, te IPS-a kao strateškog partnera Uljanik TESU-a - pozitivno okončaju te da strateški partner Uljanik TESU-u izloži odgovarajuću ponudu za daljnju suradnju kroz stečajni postupak, stečajni upravitelj će o tome sačiniti dopunsko izvješće i sudu predložiti nastavak poslovanja u stečajnom postupku, navodi se u izvješću objavljenom na e-oglasnoj. 

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanik TESU-om podnijela je Fina početkom ožujka ove godine, zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 120 dana, u iznosu od 3,86 milijuna kuna. Početkom ožujka Uljanik TESU je imao 65 zaposlenih, kojima nije u potpunosti isplaćena plaća za studeni prošle godine te sve plaće poslije toga. Ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnoga postupka zakazano je za 9. svibnja na Trgovačkom sudu u Pazinu. 

Osnovna djelatnost Uljanik TESU-a je proizvodnja električnih sinkronih generatora srednje snage za potreba brodogradnje, a uz to proizvodi i generatore za male hidroelektrane te generatore za električne lokomotive. Po podacima iz izvješća privremenog stečajnog upravitelja, u 2016. godini poslovna je aktivnost tvrtke iznosila 40,8 milijuna kuna, rashodi 24,6 milijuna kuna pa je dobitak iz poslovanja bio 16,2 milijuna kuna, a krajem te godine imao je 103 radnika. 

U 2017. godini poslovna se aktivnost smanjuje na 11 milijuna kuna, gubitak je 4,2 milijuna kuna, da bi u 2018. godini poslovna aktivnost iznosila 18 milijuna kuna a gubitak 4,4 milijuna kuna. U ovoj godini Uljanik TESU "poslovnu aktivnost ostvaruje u minimalnom obujmu u uvjetima trajne nelikvidnosti i uz velike napore dovršava proizvodnja u tijeku i isporučuje je uz pomoć samih kupaca koji potrebni repromaterijal dobavljaju sami", navodi privremeni stečajni upravitelj. 

Na temelju toga zaključuje da je tvrtka trajno nesposobna za plaćanje duže od 60 dana, odnosno da je u trajnoj blokadi od studenog 2018. godine, kao i da radnicima nije isplatila više od tri uzastopne plaće. No, prema izvješću, Uljanik TESU računovodstveno nije prezadužen te mu je kapital pozitivan i iznosi gotovo 2,3 milijuna kuna. Procjenom vrijednosti imovine utvrđeno je da se imovina tvrtke sastoji od postrojenja i opreme u procijenjenoj vrijednosti 6,43 milijuna kuna, zaliha sirovina i proizvoda u procijenjenoj vrijednosti 3,75 milijuna kuna, teško naplativih potraživanja od kupaca iz Uljanik grupe od 2,95 milijuna kuna te moguće naplativih potraživanja od ostalih kupaca u iznosu od 66,85 tisuća kuna. 

Pregledom otvorenih ugovora s kupcima utvrđeno je da postoji interes potencijalnog strateškog partnera IPS iz Italije da pristupi jednom od otvorenih (nerealiziranih) ugovora sklopljenog s kupcem Wartsila Finland. Ugovor se odnosi na narudžbu tri generatora ukupne vrijednosti 327.360 eura, pri čemu je rok isporuke 30. listopada 2019. godine, navodi Debelić u izvješću.  

"Nakon sklapanja novog zajedničkog ugovora Wartsila - Uljanik TESU - IPS, strateški partner spreman pulskoj tvrtki isplatiti određeni predujam potreban za nastavka proizvodnje u stečajnom postupku, uzeti u zakup poslovni pogon i određeni broj radnika i financirati proizvodnju kako bi se ugovor prema Wartsili izvršio te kako bi se u međuvremenu započelo s proizvodnjom generatora i za druge kupce koje će strateški partner i osigurati", ističe privremeni stečajni upravitelj. 

Naglašava i da su pregovori između Wartsila Finland, Uljanik TESU i IPS-a u tijeku i, u slučaju njihova skorog pozitivnog ishoda, očekuje se da strateški partner Uljanik TESU-u izloži detaljno svoju ponudu o suradnji. Po podacima iz izvješća, troškovi stečajnog postupka Uljanik TESU-a iznose 760 tisuća kuna, a u slučaju otvaranja stečaja ostale obveze stečajne mase iznose 705 tisuća kuna.

Ako bi se poslovanje nastavilo, obveze stečajne mase bile bi znatno veće no one bi se u tom slučaju pokrivale iz suradnje sa strateškim partnerom, talijanskim IPS-om, napominje Debelić. Iznosi i podatke da knjigovodstvene obveze Uljanik TESU-a krajem prošle godine ukupno iznose 32,8 milijuna kuna, a između ostalog sadrže i dugoročne obveze prema predstečajnoj nagodbi od 12,33 milijuna kuna, obveze prema poduzetnicima iz Uljanik grupe 8,13 milijuna kuna te obveze prema dobavljačima 3,3 milijuna kuna.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.