30.04.2019 08:13
ZAGREB, 29. travnja 2019. (Hina) - Istraživanje o financijskoj pismenosti, koje su Addiko banka i Institut za financijsko obrazovanje Štedopis proveli na više od 10.000 ispitanika iz cijele Hrvatske, pokazalo je tek 60-postotnu razinu znanja o osobnim financijama, izvijestili su u ponedjeljak iz Addiko banke.
Istraživanje je provedeno u sklopu online kviza u dvije faze projekta "Zašto ovo nismo učili u školi?", od listopada 2017. do veljače 2018. i od listopada 2018. do veljače 2019. godinu, tijekom kojih je kvizove ispunio 10.067 ispitanika, a prosječan je točan odgovor samo 6,18 od 10 pitanja, navodi se u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, najbolje znanje ispitanici su pokazali kod tema plaćanje na Internetu, digitalno bankarstvo te ispunite svoje želje, a najslabije kod obiteljskih financija, djece i novca te financijskih pojedinosti važnih za kupovinu stana i/ili automobila.

"Hrvatski građani nažalost još uvijek imaju nisku razinu znanja kad je u pitanju financijska pismenost", ističe voditeljica projekta financijske pismenosti Addiko banke Katarina Kantolić, dodajući da je to i bio razlog zbog kojeg su proveli ispitivanje i u suradnji sa Štedopisom pokrenuli cijeli projekt.

Predsjednica Štedopisa Marina Ralašić kaže da su nalazi istraživanja usporedivi s nacionalnim istraživanjem Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga rađenim prema metodologiji OECD-a, gdje je prosječna ocjena financijske pismenosti građana iznosila 11,7 od mogućih 21 boda. "Ako na 10 pitanja točno odgovorimo samo na šest znači da školskim rječnikom zaslužujemo ocjenu dovoljan, i to jedva, što ukazuje na nužne daljnje aktivnosti cjeloživotnog financijskog obrazovanja", ističe Ralašić. 

Po podatcima iz priopćenja, sadržaj projekta financijske pismenosti "Zašto ovo nismo učili u školi?" imao je dosad više od 133 tisuće pregleda, a tijekom ove i iduće godine najavljuje se ciklus o financijama posebno namijenjen malim i srednjim poduzetnicima i njihovim potrebama. U 10 tematskih cjelina projekta Addiko banka i Štedopis objavili su 63 članka s pomno odabranim temama, a s ciljem upoznavanja svih generacija s nužnim financijskim pojmovima te podizanja njihove financijske pismenosti.

Najčitaniji članci su pritom bili "Otplata na rate ili anuitetna otplata i u čemu je razlika", "Što je bolje fiksna ili promjenjiva kamatna stopa", "Kako se snaći u svijetu kredita", "Kako razgovarati s bankarom" te "Zaštitite se kad kupujete na Internetu".

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.