30.04.2019 07:00
FRANKFURT, 29. travnja (Reuters) - Rast kredita kompanijama i kućanstvima u eurozoni usporio je u ožujku, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB), potencijalno signalizirajući da su banke odlučile ograničiti kreditiranje u kontekstu slabljenja gospodarskih aktivnosti.
Krediti kompanijama porasli su u ožujku 3,5 posto, nakon 3,8-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu. Time su znatno usporili u odnosu na prošlogodišnji rujan kada su uvećani 4,3 posto, najviše u postkriznom razdoblju.

Rast kredita kućanstvima porastao je 3,2 posto, nakon 3,3-postotnog rasta u veljači, pokazali su podaci ECB-a.Zbog naglog usporavanja gospodarskog rasta pod utjecajem slabe izvozne potražnje za industrijskim proizvodima, ECB je odgodio planiranu normalizaciju monetarne politike, najavljujući umjesto toga dodatne poticajne mjere za zajmodavce kako bi potaknuo kreditiranje i podupro još uvijek krhko gospodarstvo.

Strahujući da će banke zbog slabijeg gospodarskog rasta ograničiti ponudu kredita, ECB je najavio novi program ultrajeftinih kredita namijenjenih zajmodavcima koji bi trebali kanalizirati taj novac u realno gospodarstvo i time kompanijama osigurati novac potreban za investicije, podsjeća Reuters.

Odvojeno je ECB-ovo izvješće pokazalo i snažniji rast novčane mase u opticaju (M3) u prošlom mjesecu,  za 4,5 posto. U veljači je taj pokazatelj, koji često pouzdano signalizira razinu aktivnosti u predstojećem razdoblju, porastao 4,3 posto.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.