26.04.2019 07:00
FRANKFURT, 25. travnja 2019. (Hina/dpa) - Najveće njemačke banke Deutsche Bank i Commerzbank u četvrtak su u zasebnim priopćenjima objavile da odustaju od spajanja, zaključivši nakon pažljive analize da koristi neće biti dovoljne da anuliraju štete povezane s integracijom. 
Dvije banke objavile su da su nakon pažljive analize zaključile da spajanje ne bi donijelo dostatne koristi kojima bi se nadoknadili dodatni rizici izvršenja, troškovi restrukturiranja i kapitalni zahtjevi povezani s integracijom takvih razmjera.Njemački bankarski divovi 17. ožujka su izvijestili o početku pregovora o udruživanju, podsjeća dpa.

Iako su pregovori propali, iz Deutsche Banka su u četvrtak objavili da će nastaviti razmatrati sve opcije za poboljšanje dugoročne profitabilnosti i povrata dioničarima. Obje banke teško ostvaruju dobit još od globalne financijske krize iz 2008. godine, primjećuje dpa. Neki političari u Njemačkoj nadali su se da će time stvoriti nacionalnog prvaka nasuprot sve snažnijoj konkurenciji banaka iz Sjedinjenih Država, Europe pa i one manjih banaka čak unutar same Njemačke.

"Globalno prisutne njemačke kompanije trebaju konkurentne financijske institucije koji ih mogu pratit svugdje u svijetu", izjavio je u četvrtak ministar financija Olaf Scholz prema priopćenju u kojem opetovano kao i posljednjih mjeseci ističe potrebu za snažnim bankarskim sektorom.

Njemačka vlada ostaje najveći pojedinačni dioničar u Commerzbanku, s 15-postotnim udjelom stečenim temeljem spašavanja te banke državnim novcem nakon financijske krize iz 2008. Ministar Scholz također je istaknuo kao tješnju suradnju vrijedi uspostaviti samo ako ima ekonomskog smisla i vodi prema pouzdanom poslovnom modelu.

Njemačka središnja bank Bundesbank pozvala je obje banke da unatoč propalim pregovorima nastave s planovima restrukturiranja. "Očekujemo da obje banke odlučno nastave provoditi restrukturiranje, što pokazuje prve pozitivne naznake", rekao je Joachim Wuermeling, član upravnog odbora Bundesbanka nadležan za superviziju financijskog sektora, prema priopćenju.

Premda će financijsko zdravlje dviju banaka nastaviti analizirati, Wuermeling ističe kako su trenutno obje banke u solidne i stabilne. "To je tako bilo prije pregovora o spajanju i tijekom pregovora a tako je bez sumnje i danas", poručio je.

Početkom mjeseca, pozivajući se na dva dobro upućena izvora, Reuters je objavio da bi talijanski UniCredit mogao ispitati mogućnost spajanja s Commerzbankom ako propadnu pregovori s Deutsche Bankom. UniCredit, kako su tada dodali, ne želi narušiti pregovore o spajanju dvije njemačke banke.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.