19.04.2019 08:05
ZAGREB, 18. travnja 2019. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je u četvrtak tvrtki Hawle iz Koprivnice, koja je ovisno društvo njemačke kompanije Hawle Armaturen, objavljivanje ponude za preuzimanje Metalske industrije Varaždin - MIV, po cijeni od 1.000 kuna po dionici. 
Za Hawle, koja u ponudi zajednički djeluje s Hawle Armaturen, obveza objave ponude za preuzimanje je nastala krajem prošle godine kada je blok transakcijama na Zagrebačkoj burzi ta tvrtka stekla ukupno 13.393 redovnih dionica MIV-a, a koje predstavljaju 89,18 posto temeljnog kapitala varaždinske tvrtke. 

Cijena koju se Hawle u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti iznosi 1.000 kuna po dionici, navodi se u obrazloženju Hanfina rješenja. Inače, trgovinski podaci Zagrebačke burze pokazuju da je Hawle 13.393 dionice MIV-a kupio 28. prosinca 2018. godine putem dvije blok transakcije, i to po cijeni od 1.000 kuna za dionicu pa je tako taj paket dionica platio 13,39 milijuna kuna. 

Ponuda za preuzimanje odnosit će se na preostalih 1.625 dionica MIV-a, koje čine 10,82 posto udjela u temeljnom kapitalu te tvrtke, a Hanfa navodi kako je uvidom u potvrdu depozitara - Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) utvrđeno da je Hawle potrebna sredstva za to osigurao izdvajanjem novčanih sredstava na transakcijski račun SKDD-a. 

Tvrtka Hawle Aramaturen osnovana je 1967. godine, sjedište joj je u Freilassingu, a danas je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju armatura za hidrosisteme u svijetu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.