16.04.2019 07:30
LONDON, 15. travnja 2019. (Hina/Reuters) - Cijena jena u ponedjeljak je skliznula prema najnižim ovogodišnjim razinama na međunarodnim tržištima, a švicarskog franka spustila na najnižu razinu u mjesec dana budući da investitori manje zaziru od rizika zbog poboljšanog ozračja na globalnim tržištima. 
Jenu je tako u azijskom trgovanju cijena u jednom trenutku iznosila 112,09 jena za dolar, što je nedaleko njezinih najnižih razina u 2019. godini od 112,135 jena za dolar. Na početku trgovanja na europskim tržištima stabilizirao se pak na 111,92 jena za dolar, što znači da mu je tečaj više-manje nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem u petak.U takvom je ozračju švicarski franak blago oslabio prema euru, na 1,1340 franaka za euro.

Krajem ožujka u jednom je trenutku zabilježio najvišu razinu u 2019. godini od 1,1164 franaka za euro, nakon čega je oslabio 1,5 posto. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jučer ujutro je  u takvim okolnostima skliznuo za 0,2 posto, na 96,829 bodova.

Euro je pritom ojačao blagih 0,1 posto, na 1,1315 dolara.Tečaj funte zadržao se pak nedaleko 1,31 dolara, kao i većinu prošloga tjedna, a nakon što su oscilacije njezina tečaja znatno smanjene jer su Europska unija i britanska vlada odgodile Brexit do kraja listopada.

Naznake optimizma u vezi napretka u američko-kineskim trgovinskim pregovorima i snažni podaci o kineskom izvozu potaknuli su ulagače na kupnju rizičnijih kategorija imovine. Investicijska klima na globalnoj razini krajem tjedna poboljšana je zahvaljujući relativno povoljnim MMF-ovim ocjenama stanja u globalnom gospodarstvu.

Pozitivnom raspoloženju pridonio je i američki ministar financija Steven Mnuchin poručivši da se američko-kineski trgovinski pregovori bliže završnoj fazi.Vijesti iz najvećih svjetskih gospodarstava također ulijevaju nadu u pogledu oporavka.

U petak su podaci iz Kine pokazali da je u ožujku izvoz snažno ojačao i da je rast novih bankarskih kredita bio znatno snažniji nego što se očekivalo. Bolje raspoloženje zasjenilo je i određenu zabrinutost tržišta u vezi skorašnjeg sastanka između Sjedinjenih Država i Japana na kojem će glavna tema biti trgovinska pitanja.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.