09.04.2019 07:30
FRANKFURT, 8. travnja 2019. (Hina/Reuters) - Njemačka udruga banaka BdB pozvala je Europsku središnju banku (ECB) da snizi visinu naknada na dio viškova novca koji drže na njezinim računima uvođenjem progresivne kamatne stope po depozitima.  
“Ako ECB ne može ove godine privesti kraju ciklus negativnih kamatnih stopa, tada bi barem za svojevrsni model trebao uzeti središnje banke u Švicarskoj i Japanu,” rekao je predsjednik BdB-a Hans-Walter Peters, prema govoru pripremljenom za tiskovnu konferenciju u ponedjeljak.

Kamatne stope u Japanu i Švicarskoj također su negativne, no banke su do određenog iznosa depozita oslobođene plaćanja kamate za njihovo držanje kod središnje banke. Takvu opciju treba omogućiti, poručio je Peters. 

Dužnosnici ECB-a na sjednici u ožujku razmatrali su rizike koje ultraniske kamatne stope predstavljaju za banke u eurozoni.Strahujući od oštrog usporavanja gospodarskog rasta, ECB je prošlog mjeseca odgodio planirano povećanje kamatnih stopa do 2020. godine i bankama ponudio nove programe vrlo povoljnog financiranja.

Izvori upućeni u te razgovore kazali su da u ECB-u razmatraju mogućnost uvođenja progresivne kamatne stope na depozite kako bi banke poštedili plaćanja tih kaznenih naknada barem na dio viškova novca koje drže u središnjoj banci.

Time bi banke bile izuzete od plaćanja 0,40 posto godišnje naknade na dio viška novca, što bi im omogućilo da poprave poslovne rezultate u razdoblju neočekivanog gospodarskog usporavanja.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.