02.04.2019 07:10
ZAGREB, 1. travnja 2019. (Hina) - Tijekom proteklog vikenda uspješno je završeno pripajanje Jadranske banke Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB), a cijeli proces trajao je osam mjeseci, što je dosad najbrže pripajanje banka u zemlji, izvijestili su u ponedjeljak iz HPB-a. 
U priopćenju banke se navodi da je rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu, od 1. travnja 2019. godine u Sudski registar upisano pripajanje Jadranske banke, čija imovina i obveze prelaze na HPB. Pripajanje je, navodi se, provedeno u rekordno kratkom roku budući da je proces trajao osam mjeseci, što predstavlja najbrže pripajanje banaka u Hrvatskoj.

U Šibeniku je isto tako otvoren jedan od najvećih regionalnih centara HPB-a, koji će voditi poslovanje u Šibensko-kninskoj županiji. Spomenute banke sklopile su ugovor o pripajanju 12. veljače ove godine, a njime je usuglašeno da se pripajanje provede do 1. travnja. Obzirom da je HPB jedini dioničar Jadranske banke, pripajanje se, u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, provelo bez povećanja temeljnog kapitala i zamjene dionica.

Dionice Jadranske banke koje drži HPB prestale su postojati danom upisa pripajanja u sudski registar te je na HPB  prenesena cjelokupna imovina, obveze i prava Jadranske banke danom upisa pripajanja u sudski registar.  Inače, početkom srpnja prošle godine Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) i HPB potpisali su ugovor o prodaji 4,75 milijuna dionica Jadranske banke, čime je HPB postao jedini vlasnik te banke sa sjedištem u Šibeniku. 

Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić tom je prigodom poručio da im je ta kupnja značajna zbog tržišta u Dalmaciji gdje žele biti jače prisutni, ali i da dokažu da osim organskog rasta mogu rasti i akvizicijama. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.