15.03.2019 07:00
BEČ, 14. ožujka 2019. (Hina/Reuters) - Austrijski zajmodavac Raiffeisen Bank International (RBI) prošlu je godinu zaključio s gotovo 14 posto većom konsolidiranom dobiti, a za ovu godinu najavljuje moguće nove akvizicije na glavnim tržištima i potvrđuje nastavak poslovanja u Rusiji, u kontekstu optužbi za sudjelovanje u pranju novca. 
Konsolidirana dobit u 2018. godini povećana je za 13,8 posto, na 1,27 milijardi eura. Operativna dobit porasla je za 7,8 posto i bila je u visini 2,25 milijardi eura.Rast operativne dobiti najvećim se dijelom pripisuje većim prihodima od kamata i od naknada i provizija, navodi se u RBI-jevom priopćenju objavljenom u srijedu.Neto kamatni prihodi pritom su uvećani 4,2 posto i iznosili su 3,36 milijardi eura. U istom su postotku porasli i neto prihodi od naknada i provizija, na 1,79 milijardi eura. Operativni prihodi uvećani su mu za 3,9 posto, na 5,29 milijardi eura.

Austrijski zajmodavac želi aktivno sudjelovati u bankarskoj konsolidaciji koja je u tijeku u nekim zemljama, izjavio je izvršni direktor Johann Strobl u godišnjem izvješću,“To bi moglo uključivati organski rast i potencijalne akvizicije portfelja ili manjih banaka, ako se ukaže pogodna prilika i cijena bude korektna,” rekao je on.

RBI je među nekoliko europskih banaka koje su suočene s optužbama za posredovanje u 'pranju' ruskog novca preko litvanskih banaka. Početkom mjeseca skupina europskih medija okupljenih u Projektu izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) objavila je izvješće "Trojkina praonica" (The Troika Laundromat" - po imenu ruske banke, glavnog aktera u tim operacijama) s detaljima transakcija ukupne vrijednosti veće od 470 milijardi dolara, prebačenih u ukupno 1,3 milijuna transfera iz 233 tisuće kompanija. Izvorišna je točka transakcija bio Troika Dialog, nekada najveća ruska privatna investicijska banka, a novac se naknadno usmjeravao preko litvanskih banaka do onih u Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj i nekim drugim zemljama. Pomoć u tim transakcijama pružile su i velike zapadne banke, uključujući Raiffeisen i Deutsche Bank, kao i američki Citigroup, navedeno je u izvješću.

Iz RBI-ja su tada priopćili da im nisu "poznate konkretne tvrdnje i da nemaju daljnjih informacija o sadržaju pritužbe". Dodali su i da provode internu istragu-RBI spada među najveće strane zajmodavce u Rusiji i izgubio je preko milijardu eura tržišne kapitalizacije od objave izvješća OCCRP-a.

U jučer objavljenom poslovnom izvješću za 2018. RBI je potvrdio da namjerava nastaviti poslovati u Rusiji. Rusija “jest - i ostat će - važno tržište za RBI”, naglasio je Strobl. Dodao je također da RBI treba analizirati poslovanje u Rumunjskoj nakon što je tamošnja vlada lani uvela novi porez za banke. U poslovnom izvješću ističu da još ne mogu izračunati njegove efekte.

Raiffeisen u Rumunjskoj drži 8,97 milijardi eura, ili oko šest posto aktive. RBI-jev austrijski rival Erste Grupa najviše je izložen Rumunjskoj među velikim europskim bankama, s udjelom tamošnje podružnice u ukupnim prihodima grupe od osam posto. Erste Grupa je rezervirala više od 100 milijuna eura za novi rumunjski porez, podsjeća Reuters.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.