13.03.2019 07:00
RIJEKA , 12. ožujka 2019. (Hina) - Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj u utorak je na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno odgođeno i zakazano za 28. ožujka, do kada će se pričekati dogovor o isplati plaća i nastavku proizvodnje, koji pokušavaju postići resorna ministarstva, odabrani strateški partner i Uljanik.

S odgodom ročišta suglasio se privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković, kao i  predstavnici radnika, Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i sindikati 3. maja. Kako je rečeno, svim vjerovnicima 3. maja bit će ponuđeni sporazumi o isplati duga, kojim bi im se do 15. travnja isplatilo 15 posto duga, a ostatak do kraja godine. Taj sporazum do sada je potpisala trećina vjerovnika.

Sutkinja Liljana Ugrin kazala je da je jutros dobila podatke od Fine, po kojima je račun 3. maja na današnji današnji dan blokiran radi duga od 91 milijun kuna, od kojih se18,7 milijuna kuna odnosi na plaće radnika. Navela je da je, prema izvješću privremenog stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića, s obzirom na to da se u 3. maju radi o proizvodnji brodova, stečajni plan gotovo nemoguće napraviti.

U 3. maju ne postoji financijska služba, nema ni projektnog biroa, nego samo gola proizvodnja, no, radi se nova sitematizacija koja predviđa vraćanje tih službi.Prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj počeo je na Trgovačkom sudu u Rijeci u početku siječnja, a račun tog brodogradilišta sada je blokiran oko 200 dana.

Ročište u sklopu postupka bilo je zakazano za 26. veljače, ali je odgođeno za 12. ožujka, do kada je trebalo biti poznato hoće li radnicima biti isplaćene zaostale plaće. Ne riješi li se pitanje isplate radničkih plaća, izgledan je stečaj.

Prema izvješću privremenog stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića, 3. maj nije prezadužen i raspolaže vrijednošću imovine većom od obaveza u sumi od 522,2 milijuna kuna, kao i imovinom dostatnom za podmirenje troškova stečajnog postupka.

U ponedjeljak je održan sastanak ministar gospodarstva Darka Horvata, Uprave i sindikata Uljanika te strateškog partnera Tomislava Debeljaka nakon kojega je istaknuto da bi Vlada ovoga tjedna trebala donijeti odluku ide li se u restrukturiranje Uljanik grupe ili ne.

"Samo su dva puta - ili ćemo se odlučiti za restrukturiranje i ovu međufazu financirati kreditom koji u ovom trenutku neće opteretiti državni proračun niti likvidnost strateškog partnera, ili ćemo donijeti odluku da je jedino rješenje stečaj", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat nakon sastanka.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.