06.03.2019 07:00
ZAGREB, 5. ožujka 2019. (Hina) - Financijska agencija (Fina) je Trgovačkom sudu u Zagrebu uputila prijedlog za otvaranje stečajnog postupka za RIZ-Odašiljače, izvijestili su iz RIZ-Odašiljača putem Zagrebačke burze.
RIZ-Odašiljači imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 9,1 milijuna kuna, u što su uračunate kamate i naknade Fine za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima, navodi se u prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka koji je objavljen na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa. 

RIZ-Odašiljački jučer su objavili financijsko izvješće za 2018. godinu koje pokazuje da su godinu završili s gubitkom od 9,76 milijuna kuna, dok je gubitak 2017. godine iznosio 4,6 milijuna kuna. Ukupni su prihodi RIZ-Odašiljača u prošloj godini iznosili 41,2 milijuna kuna, a ukupni rashodi 51,05 milijuna kuna. U izvješću se uz ostalo navodi da je u četvrtom kvartalu tvrtka imala poteškoća s likvidnošću zbog prolongiranja isporuka na programu odašiljača, uslijed poteškoća pri nabavci komponenata u rokovima zadanim po projektima.

Po podacima koje je Fini dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, RIZ-Odašiljači imaju 107 zaposlenih. Većinski vlasnik RIZ-Odašiljača je država odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji ima 55,05 posto dionica. Dioničari RIZ-Odašiljača su krajem kolovoza prošle godine odlučili napustiti dugogodišnje sjedište i proizvodnu lokaciju u Božidarevićevoj 13 u zagrebačkom Maksimiru te preseliti pogon na novu lokaciju. Uprava RIZ-Odašiljača ovlaštena je pronaći kupca za nekretninu u Zagrebu, Božidarevićeva 13, nedaleko šume Maksimir, kao i novo zemljište.

Nakon što se pronađe kupac za nekretninu u Božidarevićevoj, odnosno pogodno zemljište za preseljenje pogona, uprava je ovlaštena sklopiti kupoprodajne ugovore, odlučila je glavna skupština RIZ-Odašiljača održana krajem kolovoza.  Zbog objave da je Fina uputila Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečaja Zagrebačka je burza nešto poslije 12 sati privremeno obustavila trgovanje dionicama RIZ-Odašiljača, koja traje do kraja današnjeg trgovinskog dana. 

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.