01.03.2019 07:45
ZAGREB, 28. veljače 2019. (Hina) - Građevinska kompanija Tehnika u četvrtak je izvijestila da je Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje kojim se odbacuje prijedlog Sberbanka za otvaranje stečajnog postupka nad kompanijom.

Sud je odbio otvaranje stečajnog postupka koji je predložio Sberbank u listopadu lani, jer, kako se navodi u obrazloženju, ako je pokrenut predstečajni postupak, do njegova završetka nije dopušteno pokretanje stečajnog postupka.Naime, početkom listopada 2018. kompanija je podnijela Trgovačkom sudu zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka zbog aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora.

"Obzirom da se poslovni računi društva nalaze u blokadi kao posljedica aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora te slijedom toga aktiviranja sredstava osiguranja od strane banke izdavatelja, onemogućeno je redovno poslovanje društva te je i ostvaren predstečajni razlog iz članka 4. stavka 2 al. 1 stečajnog zakona", poručili su tada iz Tehnike. 

Inače, Tehnika i njezina povezana društva u 2018. zabilježili su gubitak od 294,15 milijuna kuna, što je dvostruko više nego godinu ranije, kada je gubitak iznosio 142,6 milijuna kuna, pokazuje nedavno objavljeno financijsko izvješće.

Iz Tehnike napominju da bi mjere predviđene predstečajnom nagodbom, što uključuje i otpis obveza, ukidanje neprofitabilnih pogona, značajno smanjenje broja neproizvodnih radnika, kao i poboljšanje organizacije radnika, trebale stabilizirati poslovanje te ga vratiti u kakve-takve normalne tokove.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.