27.02.2019 07:00
RIJEKA, 26. veljače 2019. (Hina) - Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj u utorak je na Trgovačkom sudu u Rijeci odgođeno za 12. ožujka, do kada bi trebalo biti poznato hoće li radnicima tog brodogradlišta biti isplaćene zaostale plaće, a u protivnom je izgledno otvaranje stečaja.
Ako se do 12. ožujka ne riješi pitanje isplate radničkih plaća, onda je izgledan stečaj, a ako se riješe onda postoji prostor za rješenje, kazala je sutkinja Liljana Ugrin.

Prema podacima sa suda, na današnji dan račun 3. maja blokiran je radi dugovanja od 87 milijuna kuna, dok je, primjerice jučer ta blokada bila za oko 76 milijuna kuna. Radnici potražuju 11,9 milijuna kuna za plaće, dobavljači oko 46 milijuna kuna, država oko 21 milijun kuna, a situacija i iznosi mijenjaju se iz dana u dan.

Kako je rečeno u raspravi uoči odluke o odgodi ročišta, najvažnije je riješiti pitanje duga za plaće radnika. Uprava Uljanika trebala bi nastaviti razgovarati s dobavljačima o 'skidanju' blokade s računa 3. maja, a očekuje se i odluka Vlade o potraživanju države.

S odgodom ročišta suglasili su se predstavnici radnika, Uprave Uljanika i 3. maja te predstavnici Strojoprometa, koja je uz Finu, podnijela prijedlog za stečaj. Prvo ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj održano je početkom veljače,  a prethodni postupak za 3. maj predložila je Financijska agencija (Fina), navodeći da 3. maj na 21. prosinca ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, ukupno 72,1 milijuna kuna.

Prema izvješću privremenog stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića s početka veljače, račun 3. maja na dan izrade izvješća neprekidno je bio blokiran 160 dana, ali 3. maj nije insolventan. Blokada računa na 21. prosinca lani bila za obveze od 72,1 milijun kuna, 9. siječnja ove godine za 78,5 milijuna kuna, a 26. siječnja za 107,3 milijuna kuna.

Kratkotrajna imovina iznosi 830,4 milijuna kuna, kratkoročne obveze su 588,4 milijuna kuna, a nedovršena, odnosno proizvodnja u tijeku je vrijedna 447,4 milijuna kuna. Prema izvješću, 3. maj nije prezadužen raspolaže vrijednošću imovine većom od obaveza u sumi od 522,2 milijuna kuna, kao i imovinom dostatnom za podmirenje troškova stečajnog postupka.

Horvat: Potrebna jasna jamstva strateškog partnera da je spreman pratiti restrukturiranje

Odgovarajući ranije danas ispred zgrade Vlade na upite novinara, ministar gospodarstva Darko Horvat je rekao da ne može prejudicirati odluke suda, ali da Vlada pokušava dati relevantne informacije da se "uzme još malo daha i za nekoliko dana ili tjedana odgodi pokretanje bilo kakvih akcija vezanih za stečajne postupke". Horvat kaže i da su u razgovorima s naručiteljem broda iz Jan De Nul grupe i izabranim strateškim partnerom, Brodosplitom i njegovim vlasnikom Tomislavom Debeljakom te je uvjeren da će u sljedećih nekoliko dana donijeti relevantnu odluku odnosno predložiti plan restrukturiranja, ali i da su potrebna "jasna jamstva odnosno verifikacija strateškog partnera da je u ovom trenutku i kreditno i financijski spreman pratiti restrukturiranje". 

"U ovom trenutku ključno - ima li strateški partner mogućnost, pitanje je potpuno isto kakve smo postavljali bivšem strateškom partneru. Ako je taj verifikator jasan, onda će biti dobrih vijesti, ako nije bojim se da onda spasa jednostavno biti neće", rekao je Horvat.

Na pitanje ima li strateški partner neki rok da pokaže ima li taj financijski kapacitet ili ne, Horvat je rekao da su takvu odluku pred strateškog partnera stavili prije nekoliko dana. Siguran sam da je ovaj tjedan dovoljan rok da bi se strateški partner jasno odredio želi li i može li, a nakon toga slijedi reakcija države, poručio je. 

Odgovarajući ranije danas ispred zgrade Vlade na upite novinara, ministar gospodarstva Darko Horvat je rekao da ne može prejudicirati odluke suda, ali da Vlada pokušava dati relevantne informacije da se "uzme još malo daha i za nekoliko dana ili tjedana odgodi pokretanje bilo kakvih akcija vezanih za stečajne postupke".

Horvat kaže i da su u razgovorima s naručiteljem broda iz Jan De Nul grupe i izabranim strateškim partnerom, Brodosplitom i njegovim vlasnikom Tomislavom Debeljakom te je uvjeren da će u sljedećih nekoliko dana donijeti relevantnu odluku odnosno predložiti plan restrukturiranja, ali i da su potrebna "jasna jamstva odnosno verifikacija strateškog partnera da je u ovom trenutku i kreditno i financijski spreman pratiti restrukturiranje". 

"U ovom trenutku ključno - ima li strateški partner mogućnost, pitanje je potpuno isto kakve smo postavljali bivšem strateškom partneru. Ako je taj verifikator jasan, onda će biti dobrih vijesti, ako nije bojim se da onda spasa jednostavno biti neće", rekao je Horvat.

Na pitanje ima li strateški partner neki rok da pokaže ima li taj financijski kapacitet ili ne, Horvat je rekao da su takvu odluku pred strateškog partnera stavili prije nekoliko dana. Siguran sam da je ovaj tjedan dovoljan rok da bi se strateški partner jasno odredio želi li i može li, a nakon toga slijedi reakcija države, poručio je. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.