25.02.2019 14:00
RIJEKA, 25. veljače 2019. (Hina) - Primorsko- goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je izrazio nadu da će stečaj u "3. maju" ponovno biti odgođen te istaknuo kako bi resorno ministarstvo trebalo osigurati oko 20 milijuna kuna za radničke plaće, kako bi radnici mogli dočekati rješenje problema i novog strateškog partnera. 
Ministarstvo treba osigurati novac za plaće u "3. maju"

"Vjerujem i nadam se da će se stečaj u '3. maju' sutra opet odgoditi, jer se od zadnjeg puta okolnosti nisu posebno promijenile u smislu financijskih dubioza", rekao je Komadina te ocijenio da je stanje u "3. maju" ipak nešto bolje, jer je dio ovrha skinut. Nadam se da, rekao je, će prijedlog predsjednika Uprave '3. maja' ići za odgodom i da će se privremeni stečajni upravitelj složit te dodao da će time ipak biti samo kupljeno vrijeme. 

"Ministarstvo mora osigurati 20-ak milijuna kuna za minimalni dio plaća, kako bi radnici mogli čekati rješenje strateškog partnera, jer više ne mogu bez plaća", istaknuo je Komadina. Prvo ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad brodogradilištem "3. maj" održano je 4. veljače, a novo je zakazano za 26. veljače. Ako sudu bude dostavljena potvrda da je račun "3. maja" deblokiran, postupak će biti obustavljen.

Komadina o LNG-u: Ćorić je koristio argument sile, a ne silu argumenata

Govoreći o tribini o plutajućem LNG terminalu, koja je prošlog tjedna održana u Omišlju i na kojoj je sudjelovao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, Komadina je rekao da je "Ćorić koristio argument sile, a ne silu argumenata.“ "Ni jedan ozbiljan argument nije opovrgao, on ide silom protiv lokalne i regionalne samouprave“, rekao je te dodao da treba još vidjeti kako će to završiti, budući su pokrenuti postupci na Upravnom i Ustavnom sudu.

Ministar Ćorić bio je u petak i u Županijskom centru  za gospodarenje otpadom Marišćina te je izjavio da je u sljedećih mjesec dana potrebno poduzeti mjere kako bi se emisije sumporovodika i smrad smanjili, a ne budu li te mjere dale rezultata, spreman je radi zaštite zdravlja građana razmišljati o daljnim mjerama, od kojih je jedna i zatvaranje centra.  

Komadina je kazao da, što se tiče opcije zatvaranja Marišćine, smatra da novoj Upravi treba dati vremena kako bi učinila sve potrebno i smanjila emisije u okoliš.Komadina: Otpad s Marinšćine nije moja briga nego gradonačelnika i načelnika"Ako ni s novom Upravom ne bude pomaka, naravno da je zatvaranje opcija i zato bi se gradovi i općine trebali pripremati – gdje će s otpadom,“  rekao je dodavši da je natječaj za novu Upravu Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom, objavljen te da će o njoj za manje od mjesec dana odlučiti Skupština Ekoplusa.

Na pitanje hoće li Ćorić prije zatvoriti Marišćinu, negoli  bude odabrana nova Uprava, Komadina je kazao da ne zna što će on učiniti, da je lako pričati.Odgovarajući, pak, na pitanje što će biti s prikupljenim otpadom ako se Marišćina zatvori, Komadina je naglasio da to nije njegova briga, da je to briga i nadležnost načelnika i gradonačelnika, odnosno gradova i općina.

Komentirajući zadnju sjednicu Županijske skupštine, na kojoj je većinom glasova prihvaćen etički kodeks nositelja političkih dužnosti u toj županiji, a nisu usvojeni prijedlozi oporbe, Komadina je rekao da  vjeruje da će se kroz izmjene i dopune kodeksa naći zajednički jezik oporbe i pozicije te dodao da se takvi dokumenti u pravilu donose jednoglasno te da vjeruje da će se to i dogoditi.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.