25.02.2019 07:30
LUXEMBOURG, 22. veljače 2019. (Hina) - Potrošačke cijene u Europskoj uniji i eurozoni u ovogodišnjem su siječnju na godišnjoj razini porasle po gotovo istim stopama kao i u prosincu, pri čemu je Hrvatska bila među zemljama s najnižom godišnjom stopom inflacije, pokazalo je u petak najnovije izvješće europskog statističkog ureda.
Na razini 28-članog EU-a, godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u siječnju 2019. iznosila je 1,5 posto, nakon revidiranih 1,6 posto u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće Eurostata.U siječnju 2018. godine, godišnja inflacija na razini EU-a iznosila je 1,6 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u siječnju 2019. usporila na 0,6 posto, nakon 1 posto u prethodnom mjesecu. U siječnju prošle godine, pak, bila je dvostruko viša, u visini od 1,2 posto.Uz Hrvatsku, najniže godišnje stope inflacije u ovogodišnjem su siječnju zabilježene u Grčkoj, od 0,5 posto, te u Portugalu, od 0,6 posto, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.

Daleko najviša godišnja stopa inflacije u prošlom je mjesecu zabilježena u Rumunjskoj, od 3,2 posto, a slijede Latvija, s 2,9-postotnom inflacijom, te Estonijia i Mađarska, sa stopama od po 2,8 posto.U usporedbi s prosincem 2018., godišnja stopa inflacije smanjena je u 16 zemalja članica, u pet zemalja je stagnirala, a u sedam ih je uvećana, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.U 19-članoj eurozoni u siječnju je zabilježena godišnja stopa inflacije od 1,4 posto, što je u skladu s prvom procjenom statističkog ureda objavljenom početkom mjeseca.

Time je oslabila također za 0,1 postotni bod u usporedbi s prethodnim mjesecom, prema revidiranim podacima. U siječnju 2018. iznosila je 1,3 posto. Najveći udio u stopi inflacije u eurozoni imale su cijene usluga, od 0,70 postotnih bodova. Slijede cijene hrane, alkohola i duhana, s udjelom od 0,36 postotnih bodova, te energenata, s udjelom od 0,26 postotnih bodova.Najmanji su udio u inflaciji imale cijene industrijskih roba, bez energenata, od 0,06 postotnih bodova.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.