22.02.2019 08:00
LONDON, 21. veljače 2019. (Hina/Reuters) - Tvorničke aktivnosti u eurozoni u veljači su pale, pritisnute ponovnim padom industrijskih aktivnosti u Njemačkoj, vodećem europskom gospodarstvu, u kontekstu trgovinskih napetosti i problema u automobilskom sektoru zbog njegove prilagodbe novim standardima, pokazalo je u četvrtak izvješće londonskog Markita. 
Premda je pad tvorničkih aktivnosti u eurozoni neutraliziran daleko snažnijim od očekivanja ubrzanjem aktivnosti u uslužnom sektoru  – zbog čega je rast aktivnosti u privatnom sektoru u cjelini blago ojačao - takva će vijest vjerojatno zabrinuti političare, budući da tvornice također pokreću dominantnu uslužnu industriju toga bloka. 

Preliminarni ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji objavljuje londonska istraživačka tvrtka Markit, u eurozoni je u veljači porastao na 51,4 boda, s 51 boda u siječnju. Vrijednost mu je veća i od 51,1 boda koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti koji su sudjelovali u Reutersovoj anketi, no drži se i dalje ispod razina na kojima se uglavnom kretao u protekle četiri godine.

“Gospodarstvo eurozone u veljači je ostalo blizu stagnacije. Opća je slika da je poslovno ozračje ostalo prigušeno u odnosu na ono kakvom smo svjedočili u većem dijelu prošle godine", rekao je Chris Williamson, glavni ekonomist u Markitu. Williamson je dodao da takvi rezultati upućuju na rast gospodarstva eurozone od svega 0,1 posto u prvom tromjesečju ove godine.

U najnovijm procjenama ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku su predviđali rast od 0,4 posto. Preliminarni indeks PMI za proizvodni sektor, koji je sastavnica ukupnog indeksa, spustio se na 49,2 boda, s konačnih 50,5 bodova u siječnju, pa je sada na najnižim razinama od svibnja 2013. godine. Ekonomisti koji su sudjelovali u anketi Reutersa predviđali su njegov blaži pad, na 50,3 boda. Time je taj indeks zaronio daleko ispod razine od 50 bodova koja dijeli rast od pada aktivnosti.

Podindeks novih narudžbi u eurozoni u veljači je pao na 46,2 boda, najniže razine u gotovo šest godina. U siječnju je iznosio 47,8 bodova, pokazalo je izvješće Markita. Njemački golemi sektor proizvodnje drugi mjesec bilježi pad, u kontekstu skorog odlaska Britanije iz Europske unije te i dalje prisutne neizvjesnosti oko američko-kineskog trgovinskog rata i novih standarda o emisijama štetnih plinova koji još utječu na proizvođače automobile.

“Proizvodni sektor prednjači po slabosti. S obzirom da se stanje u knjigama tvorničkih narudžbi pogoršava većom dinamikom, stopa pada u sektoru proizvodnje roba vjerojatno će se pogoršati u idućim mjesecima", smatra Williamson.

S druge strane, preliminarni indeks PMI za uslužni sektor eurozone skočio je na 52,3 boda u veljači, s 51,2 boda u mjesecu ranije, u kontekstu jačanja potražnje za uslugama duž cijele eurozone. Ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku su predviđali blagi porast, na 51,4 boda. To je pomoglo jačanju optimizma, pri čemu je indeks očekivanja u kompanijama poskočio na 61,6 bodova, najviše razine u četiri godine, sa siječanjskih 60,5 bodova. Tvrke su također ubrzale zapošljavanje, pokazuje izvješće Markita.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.