21.02.2019 08:00
VARAŽDIN 20. veljače 2019. (Hina) - Ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu je ponovio kako Europske komisija nije protiv međufinanciranja Uljanika te ustvrdio da izabrani strateški partner, Brodosplit, ubrzano traži način financiranja svoga 50-postotnoga udjela u restrukturiranju.
"Brod koji je najveće opterećenje državnom proračunu ostaje i završavat će se u Puli, a informacije koje je imam (govore) da odabrani strateški partner ubrzanim tempom traži izvore financiranja da bi mogao u paritetu 50:50 započeti s restrukturiranjem jednoga i drugoga škvera", rekao je Horvat, koji uz premijera Plenkovića i nekoliko drugih ministara boravi u Varaždinu.

Europska komisija, kako je rekao, neće imati bilo kakva prijepora uđe li država u međufinanciranje i pomogne u deblokadama računa brodogradilišta.Upozorio je da prijetnja može biti broj radnika koji je napustio brodogradilišta, te stoga, kako je rekao, mora stići jasna poruka uprave i strateškog partnera da će se moći ispoštovati rokovi iz memoranduma o razumijevanju s naručiteljima brodova.

"Ja sigurno više neću dolaziti pred naručitelje, crvenjeti se pred njima i pravdati bilo koga...Vlada je spremna pomoći, ali i brodogradilišta moraju naći mogućnost i snagu da daju svoju participaciju od 50 posto", rekao je Horvat."Vlada može ući u  omjeru 50:50 u rješavanje problema u škverovima, a hoće li se i kada to dogoditi, to će biti odluka jedna koalicije koja u ovom trenutku jest saborska većina i daje potporu Vladi.

U nekoliko sljedećih dana siguran sam da će se ta odluka dogoditi", rekao je Horvat.Na pitanje novinara o utiscima sa sastanaka u Varteksu i Vindiji, kazao je da je tu riječ o "dva dijametralno suprotna problema", odnosno rehabilitaciji Varteksa kao posrnulog hrvatskog brenda i Vindiji, koja je pred novim investicijskim ciklusom na dvije lokacije od dva puta po skoro 10 milijuna eura u ovoj godini.

"Vindija je trgovačko društvo koje posluje s dobiti i možemo im pomoći u primjeni zakona o istraživačko razvojnim projektima svjesni činjenice da u ovom trenutku velika sredstva investiraju u razvoj i istraživanje", kazao je Horvat.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.