13.02.2019 07:00
ZAGREB, 12. veljače 2019. (Hina) - Društva za osiguranje zaračunala su u siječnju ukupnu bruto premiju u iznosu od 999,8 milijuna kuna, što je porast za 7,51 posto u odnosu prema siječnju 2018. godine, pokazuju kumulativni podatci koje je u utorak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO). 
Podatci HUO-a pokazuju da je na rast ukupne zaračunate bruto premije u siječnju ove godine utjecao rast premije u neživotnim osiguranjima, i to za 13,6 posto, dok je premija u životnim osiguranjima pala za 12,8 posto. U skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija u siječnju je iznosila 812,9 milijuna kuna, čime ta skupina osiguranja u ukupnoj premiji ima udio od 81,3 posto. 

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je i nadalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom u siječnju od 167,5 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast od 3,3 posto. 

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije u siječnju od 155,9 milijuna kuna, ili 4,2 posto više nego u siječnju 2018. godine. 

U prvom mjesecu ove godine sklopljeno je 156.629 polica, što je 8.469 polica ili 5,7 posto više nego u lanjskom siječnju, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 995,4 kune i na godišnjoj je razini manja za 1,4 posto, podaci su HUO-a. U siječnju ove godine ukupna zaračunata bruto premija u skupini životnih osiguranja iznosila je 186,9 milijuna kuna, što je u odnosu na prošlogodišnji siječanj smanjenje za 12,8 posto.

Tako je i udio životnih osiguranja u ukupnoj premiji pao s 23 posto u siječnju prošle na 18,7 posto u siječnju ove godine. U toj skupini osiguranja najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom u iznosu od 160,4 milijuna kuna, ili 9 posto manjom u odnosu na siječanj 2018. godine. 

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, u kojima je u siječnju zaračunata bruto premija od 14,2 milijuna kuna, što je pad za 43,9 posto na godišnjoj razini.Dopunska osiguranja životnog osiguranja imala su zaračunatu premiju od 10,3 milijuna kuna i snižena su za 7 posto, itd. 

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio mjeren iznosom zaračunate bruto premije i nadalje ima Croatia osiguranje. Sa zaračunatom premijom od 318,2 milijuna kuna, Croatia osiguranje u siječnju ima tržišni udio od 31,8 posto. Drugi je Allianz Zagreb s premijom u iznosu od 167,7 milijuna kuna i tržišnim udjelom od 16,8 posto, a treći Euroherc s 84,2 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 8,4 posto.  

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.