11.02.2019 07:00
ZAGREB, 8. veljače 2019. (Hina) - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrazio je u petak nadu da će u pregovorima Vlada i DIV Tomislava Debeljaka s partnerima uspjeti pronaći rješenje koje će spasiti i osigurati dugoročnu održivost brodogradilišta Uljanik i 3. maj i konkurentnost na međunarodnom tržištu.
"Vlada i resorno ministarstvo uložili su velike napore da se taj proces povede u pozitivnom smjeru. Na žalost, brodogradilišta već više desetljeća generiraju ogromne gubitke, riječ je o desecima milijardi koje su otišle na subvencije, ali to se na kraju nije pokazalo dobrim. Sada se javio Debeljakov DIV, zajedno s Fincantierijem kao partnerom u pokušaju izlaska iz krize Uljanika i 3. maja", izjavio je Jandroković novinarima.

Razumljivo da Debeljak ne želi rješavati ranije dugoveSvi bismo voljeli da se nađe rješenje koje će osigurati dugoročnu održivost brodogradilišta, konkurentnost na međunarodnom tržištu, da više ne generira gubitke i da, osim jamstava koje je država preuzela u prošlom razdoblju, više nema nikakvog troška za naše porezne obveznike, poručio je Jandroković.

Ocijenio je potpuno razumljivim Debeljakovo stajalište da nije spreman financijski rješavati ono što se ranije događalo, nego ono što će biti u budućnosti."On ne može odgovarati za ono što se događalo ranije. Država je dala jamstva, iza njih stoji i mora ih pokriti, a kakav će biti konačni aranžman riješit će se kroz pregovore. Normalno je da Debeljak i partneri daju svoja privatna sredstva i vodit će računa o svakoj kuni, što je logičan zahtjev s njegove strane, ali će i država štititi svoj interes“, kazao je Jandroković.

Očito je da za hrvatska brodogradilišta postoji interes jer se javilo više zainteresiranih kompanija koje vide perspektivu u njima. Dakle, postoji razlog za optimizam i nadam se da su ta očekivanja realna, vjeruje Jandroković.Istaknuo je kako nije realno da porezni obvezni obveznici plate trošak restrukturiranja od deset milijardi kuna. "Porezni obveznici su kroz jamstva koje je država izdavala u proteklih više od 20 godina već preuzeli značajne obaveze, a kakav će biti konačni ishod pregovora, ostavimo resornom ministru, upravama brodogradilišta i potencijalnim strateškim partnerima", dodao je.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.