17.01.2019 07:20
SPLIT, 16. siječnja 2019. (Hina), Trgovački sud u Splitu donio je zaključak kojim se odgađa ročište zakazano za 18. siječnja na kojem se trebalo ispitati tražbine vjerovnika Uvale Žnjan d.o.o u stečaju, tvrtke koju je osnovao nekadašnji splitski graditeljski div Konstruktor-inženjering i koja ima gotovo 92 milijuna kuna nepodmirenih obaveza.
Ročište je odgođeno zbog spriječenosti suca Velimira Vukovića, zaduženog za taj predmet, a iduće će biti određeno naknadno pisanim putem.

Predviđeno ispitivanje tražbina vjerovnika Uvale Žnjan d.o.o uslijedilo je nakon otvaranja stečajnog postupka nad tom tvrtkom u listopadu prošle godine te izvješća stečajnog upravitelja u kojem su navedene prijavljene tražbina vjerovnika drugog višeg isplatnog reda od čak 83,8 milijuna kuna, među kojima najviše, 75,5 milijuna kuna, potražuje ASP Delta, dioničko društvo registrirano u Luxembourgu.

S druge strane, vrijednost nekretnina Uvale Žnjan procijenjena je na samo 26,3 milijuna kuna.Stečaj te tvrtke uslijedilo je nakon što je još u studenome 2015. Financijska agencija (Fina) podnijela zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka navodeći kako Uvala Žnjan ima nepodmirene obveze u neprekinutom razdoblju od 120 dana i ukupnom iznosu od 72,5 milijuna kuna te da taj dužnik, prema dostupnim podacima, nema zaposlenika.

Nakon toga i objavljenog sudskog oglasa u kojem se pozivaju vjerovnici da predlože otvaranje stečaja te tvrtke javila se Zagrebačka banka koja je u lipnju 2016. iskazala tražbinu od 72,6 milijuna kuna na temelju danog kredita te je 2017. bio obustavljen skraćeni stečajni postupak da bi, zaključno, prošle godine bio pokrenut prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom zbog prezaduženosti, odnosno nesposobnosti za plaćanje.

Nakon provedenog prethodnog postupka, sud je na temelju potvrde Fine utvrdio da Uvala Žnjan ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od čak 2320 dana i u ukupnom iznosu od 91,93 milijuna kuna.

Uvala Žnjan je tvrtka osnovana 2006., temeljni kapital joj iznosi samo 20.000 kuna, a kao glavni predmeti poslovanja istaknuti su građenje, projektiranje objekata i nadzor nad gradnjom.

Osnivač te tvrtke je Konstruktor-inženjering, a kao zastupnik, član uprave i direktor u sudskom registru bio je naveden Nikša Ivanović, predsjednik uprave Bačvice plaža, koncesionara te iznimno popularne splitske plaže.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.