21.12.2018 10:00
LONDON, 20. prosinca 2018. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 55 dolara, prateći silaznu putanju tržišta dionica, pri čemu trgovce zabrinjava potražnja s obzirom na najavljeno kontinuirano zaoštravanje američke monetarne politike unatoč posustajanju gospodarskih aktivnosti.
Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 1,80 dolara i iznosila je 55,44 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,57 dolara nižoj cijeni, od 46,60 dolara. Tržišta nafte uzdrmao je pad tržišta dionica nakon što je američka središnja banka u srijedu ponovo povisila ključne kamatne stope i potvrdila većinu smjernica o njihovom daljnjem povećanju u iduće dvije godine.

Time je Fed prigušio očekivanja tržišta o blažoj monetarnoj politici koja bi poduprla rast gospodarstva."Cijene nafte ponovo su zahvaćene vrtlogom prodaja budući da su se trgovci poveli za prodajama na globalnim tržištima dionica", konstatira Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil. Najavljeno zaoštravanje američke monetarne politike potpirilo je zabrinutost za potražnju s obzirom na posustajanje gospodarskih aktivnosti u okruženju trgovinskih sukoba i Brexita. Trgovce muči i prekomjerna opskrba, na što upćuje i visoka razina proizvodnje u SAD-u, Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

Kako bi poduprli cijene, vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom dogovorili su smanjenje proizvodnje za ukupno 1,2 milijuna barela počevši od početka iduće godine. Saudijski ministar za naftu Khalid al-Falih očekuje da će se globalne zalihe nafte smanjiti do kraja prvog tromjesečja iduće godine. Dodaje ipak da je tržište i dalje ranjivo na političke i ekonomske faktore i na špekulacije.

OPEC će objaviti tablicu s detaljima dobrovoljnih kvota smanjenja proizvodnje zemalja-članica i saveznica poput Rusije kako bi se poduprle cijene nafte, najavio je glavni tajnik kartela Mohammad Barkindo u pismu u koje je Reuters danas dobio uvid.Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 55,13 dolara, što znači da je bila 95 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.