13.12.2018 07:03
ZAGREB, 11. prosinca 2018. (Hina) - Iz Sberbanka Hrvatska u utorak su opovrgnuli informacije da savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev napušta tu rusku banku, poručujući da će on i dalje obnašati svoje dužnosti na postojećoj funkciji, uz angažman na restrukturiranju Agrokora. 
"Gospodin Poletaev će i dalje obnašati svoje dužnosti na postojećoj funkciji u Sberbank, uz angažman na restrukturiranju Agrokora, kao što je i planirano", navodi se u odgovoru Sberbanka Hrvatska na upit Hine o pisanju ruskog dnevnika Kommersant da Poletaev napušta Sberbank. Iz Sberbanka Hrvatska navode da su demanti poslali i nekim domaćim portalima koji su "objavili netočnu informaciju". 

Utjecajni ruski dnevnik Kommersant ranije je objavio da savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev napušta Sberbank, nakon što je u najvećoj ruskoj banci proveo 20 godina, te prelazi u poslovni sustav oligarha Olega Deripaske.Kommersant se u informaciji da bi Poletaev već početkom sljedeće godine mogao napustiti Sberbank pozvao na više izvora bliskih Sberbanku, a prema jednom od tih izvora Poletaev bi se odmah poslije Nove godine mogao naći u redovima Olega Deripaske. 

Prema ranije objavljenoj informaciji ruskog dnevnika, Sberbank, Poletaev i Deripaskini predstavnici odbili su komentirati informacije o Poletaevljevom prelasku iz Sberbanka k Deripaski.Poletaev je hrvatskoj poslovnoj javnosti poznat kao bivši prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka, koji je u lipnju ove godine prešao na poziciju savjetnika predsjednika Uprave s prioritetnim zadatkom nadziranja rješavanja situacije u Agrokoru.Sberbank je najveći Agrokokov kreditor s izloženošću od 1,1 milijarde eura, a nakon postizanja nagodbe u postupku izvanredne uprave uskoro bi mogao postati najveći dioničar sa 39,2 posto udjela.

Poletav je sredinom prošlog tjedna za Reuters izjavio da je Sberbank, ključni dioničar u Agrokoru, započeo primati ponude za prodaju svog udjela u tom koncernu koji izlazi iz dužničke krize.Poletaev je rekao da su Sberbanku počele stizati ponude za kupnju udjela u Agrokoru od raznih fondova, od SAD-a i Kanade do Velike Britanije. "Sve ovisi o cijeni, za sada proučavamo te prijedloge", izjavio je Poletaev prošli tjedan Reutersu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.