30.11.2018 08:25
BRUXELLES, 29. studenoga 2018. (Hina) - Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je u četvrtak u Bruxellesu da je dobio novi koncept restrukturiranja brodogradilišta u Rijeci i Puli, ali da Vlada još nije sigurna ima li Uljanik potentnog strateškog partnera koji financijski može pratiti dinamiku restrukturiranja.
"Jučer sam dobio novi koncept, sedmi ili osmi, nacrta programa restrukturiranja i u njemu je participacija strateškog partnera na razini 50 posto, a drugih 50 posto obveza u iznosu od nekih 660 milijuna eura bio bi na državi. Međutim, ono što u ovom trenutku nemamo ili u što ni ja ni Vlada  nismo sigurni, ima li država, odnosno Uljanik potentnog strateškog partnera koji je spreman i koji može financijski pratiti dinamiku restrukturiranja", rekao je Horvat koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Vijeća EU-a za konkurentnost.

Ministar dodaje da, za razliku od prije tri ili četiri mjeseca, danas postoje "dva vrlo konkretna prijedloga, dvije renomirane grupacije koje grade brodove i koje su u svom poslovanju osigurale kontinuitet brodogradnje"."Talijanski Fincantieri i ukrajinski Smart Holding imaju vrlo jasne odrednice koje u ovom trenutku usuglašavamo da bismo im u jednom trenutku omogućili ulazak u 'data room' i dubinsko snimanje svih procesa i konkretne financijske situacije u 3. maju i Uljaniku, a da bi oni dali relevantnu ponudu na koju bi uprava i Vlada pristali. To bi bio dobar i jasan znak eventualnog početka restrukturiranja brodogradnje i u Puli i u Rijeci", rekao je Horvat.

Uloga Vlade je, kako je rekao, da pomogne upravi u pronalaženju strateškog partnera za restrukturiranje brodogradilišta, koji bi bio spreman financijski pokreti 50 posto troškova toga procesa.Prema pravilima EU-a, udio države u restrukturiranju može najviše iznositi 50 posto.Horvat je izvijestio i da je od radnika 3. maja dobio zahtjev za pomoć te napomenuo da je 3. maj u vlasništvu Uljanik grupe i da država nema legitimitet posebno gledati na dionike te grupe.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.