08.11.2018 07:35
MILANO, 8. studenoga 2018. (Hina/Reuters), Talijanska banka UniCredit izvijestila je u četvrtak da su njezinu neto dobit u trećem tromjesečju pogodili otpis udjela u turskoj banci Yapi Credi i rezervacije za troškove vezane za kršenje američkih sankcija Iranu.
U razdoblju od srpnja do rujna talijanska je banka, vlasnica Zagrebačke banke, poslovala s neto dobiti od 29 milijuna eura. U istom razdoblju prošle godine neto dobit iznosila je 2,82 milijarde eura. U banci navode da su u trećem tromjeseču otpisali 846 milijuna eura udjela u turskoj banci Yapi Credit i rezervirali dodatna sredstva za nagodbu u sporu s američkim vlastima o kršenju sankcija Iranu.Visina rezervacija nije navedena.

Vlasti njujorškog okruga dostavile su banci 2011. godine zahtjev za dostavom dokumenata vezano za niz poslova u kojima su sudjelovale iranske kompanije, podsjeća Reuters. Američko ministarstvo pravosuđa otvorilo je 2012. godine istragu a UniCredit provodi i internu provjeru kako bi utvrdili je li njihovo poslovanje bilo usklađeno sa sankcijama.

Ako se isključe jednokratne stavke, bančina je prilagođena neto dobit u trećem tromjesečju iznosila 875 milijuna eura. I prošlogodišnjem trećem tromjesečju bilježili su jednokratne troškove, pa im je prilagođeni iznos neto dobiti prema danas objavljenom izvješću iznosio 835 milijuna eura.

Bančini su prihodi u trećem ovogodišnjem tromjesečju porasli dva posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 4,81 milijardu eura.Neto prihodi od kamata uvećani su 7,2 posto, na 2,76 milijardi eura.Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 2,5 posto, na 1,63 milijarde eura.Neto dobit od trgovanja pala je 27,4 posto, na 277 milijuna eura.Neto otpisi kredita i rezervacije za jamstva i obveze uvećani su 2,8 posto, na 696 milijuna eura. Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju rujna 12,11 posto i manja je za 0,4 postotna boda u odnosu na kraj lipnja.

"U (trećem) tromjesečju smo poduzeli odlučne korake vezano za jednokratne stavke; uključujući otpis 846 milijuna eura našeg udjela u Yapiju i dodatne rezevacije vezano za predstojeću nagodbu za navodno kršenje američkih sankcija", tumači u priopćenju izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier.

Ukupni su troškovi i rezervacije u trećem tromjesečju iznosili 741 milijun eura.Reuters podsjeća da su problemi u turskom gospodarstvu i pad lire teško pogodili bankovni sektor u toj zemlji, nadovezujući se na probleme s kojima se UniCredit suočava u matičnoj Italiji zbog vladinih planova opsežne proračunske potrošnje i posljedičnog poskupljenja troškova zaduživanja za državu.

Uprava UniCredita potvrdila je zacrtanu godišnju neto dobit za iduću godinu od 4,7 milijardi eura. Snizili su pak zacrtanu razinu prihoda u 2019. s 20,6 na 19,8 milijardi eura, što bi značilo da će biti na razini ovogodišnjih.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.