30.10.2018 10:13
ZAGREB, 30. listopada 2018. (Hina), Prihodi od prodaje Grupe Podravka porasli su u prvih devet mjeseci ove godine za 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 3,08 milijardi kuna, dok je neto dobit porasla još snažnije i dosegnula rekordne razine, pokazuje poslovno izvješće te kompanije.
Neto dobit nakon manjinskih interesa dosegnula je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci gotovo 186 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 54 milijuna.Normalizirana neto dobit nakon manjinskih interesa porasla je, pak, u istom razdoblju za 70,3 posto, na 175,3 milijuna kuna.

„Grupa Podravka i u razdoblju od siječnja do rujna 2018. nastavlja s rekordnim rezultatima poslovanja uslijed značajnog rasta većine poslovnih programa od 4 posto”, navodi se u izvješću Podravke objavljenom u utorak.

Prihodi od prodaje porasli su 95 milijuna kuna ili 3,2 posto, na 3,08 milijardi kuna, pri čemu je, ističe se u izvješću, snažan doprinos došao iz oba segmenta poslovanja. Tako su prihodi u segmentu prehrane porasli za 2,8 posto na godišnjoj razini, na 2,4 milijarde kuna, pri čemu su prihodi od vlastitih brandova dosegnuli 2,26 milijardi kuna, 3,8 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

U segmentu farmaceutike prihodi su, pak, uvećani za 4,7 posto na godišnjoj razini, na 639 milijuna kuna. Pritom su prihodi od vlastitih brandova porasli za 4,9 posto, na 533 milijuna kuna. U izvješću Podravke navodi se da je „rast prodaje profitabilnog asortimana, uz istovremenu kontrolu operativnih troškova, rezultirao dvoznamenkastim rastom profitabilnosti”.

EBITDA Podravka Grupe iznosila je u prvih devet mjeseci ove godine 379 milijuna kuna, što je 49 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. U izvješću se navodi i da je kompanija nastavila trend razduživanja te da će u fokusu menadžmenta i u ostatku ove godine biti daljnji organski rast, smanjenje zaduženosti, upravljanje novčanim tokovima i poboljšanje interne efikasnosti.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.