26.10.2018 07:20
ZAGREB, 25. listopada 2018. (Hina), Zagrebačka banka u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 1,45 milijarde kuna, što je za 942 milijuna kuna ili 185,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te banke objavljeni u četvrtak. 
Zagrebačka banka je ostvarila neto dobit od 1,45 milijardi kuna u prvih devet mjeseci "zahvaljujući stabilnom rezultatu iz operativnog poslovanja te dobrom upravljanju rizicima", ističu iz te banke, kojoj je u lipnju ove godine pripojena Prva stambena štedionica. 

"Stopa adekvatnosti kapitala je na visokoj razini, banka ima dovoljno likvidnosti i solidan potencijal da podrži kreditnu aktivnost i u idućim razdobljima. Slijedom pozitivnih makroekonomskih kretanja, ostvaren je rast novoodobrenih kredita stanovništvu, trgovačkim društvima i javnom sektoru.

Ukupni volumen kredita povećan je i pripajanjem Prve stambene štedionice Zagrebačkoj banci", naglašavaju iz banke. Poslovni prihodi Zagrebačke banke u prvih su devet mjeseci iznosili 3,18 milijardi kuna, što je povećanje za 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.Neto prihodi od kamata iznosili su 1,99 milijardi kuna i na godišnjoj su razini smanjenji za 2,6 posto, što iz banke objašnjavaju utjecajem smanjene neto kamatne marže.

Neto prihodi od provizija i naknada iznosili su 829 milijuna kuna i porasli su za 3,6 posto, što se tumači porastom naknada za platni promet i naknada za kartično poslovanje.Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi iznose 358 milijuna kuna, što je povećanje za 53,6 posto, a objašnjava se višim neto prihodima od trgovanja. 

Ukupni troškovi poslovanja u prvih su devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani povećani za 1,1 posto, na 1,37 milijardi kuna. Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 1,8 milijardi kuna, što je 85 milijuna kuna ili 4,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, navodi se u izvješću.

"Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 66 milijuna kuna i manji su za 1,055 milijardi kuna. Tijekom 2017. godine značajno su povećane rezervacije po plasmanima trgovačkim društvima.

U 2018. godini smanjen je udio loših kredita te je povećan omjer pokrivenosti loših kredita rezerviranjima", ističu iz Zagrebačke banke. Po podacima iz izvješća, neto krediti komitentima u prvih su devet mjeseci iznosili 65,8 milijardi kuna i povećani su za 6,3 posto.istodobno, depoziti komitenata iznosili su 80,4 milijardi kuna i povećani su 3,7 posto, najviše slijedom pripajanja Prve stambene štedionice, navodi se u izvješću.

Grupa Zagrebačka banka, po podacima iz konsolidiranog izvješća, u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 1,78 milijardi kuna, što je za 129,4 posto više nego u istom razdoblju lani kada je neto dobit iznosila 780 milijuna kuna.Grupa je u većini svojih članica ostvarila solidne poslovne rezultate, najviše su doprinijele Zagrebačka banka, UniCredit Bank Mostar i UniCredit Leasing Croatia, ističe se u izvješću. 

Poslovni prihodi grupe Zagrebačka banka u prvih su devet mjeseci iznosili 4,19 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast za 5,6 posto, dok su troškovi poslovanja porasli za 1,8 posto, na 1,98 milijardi kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog izvješća. 

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.