19.10.2018 07:26
ZAGREB, 18. listopada 2018. (Hina), Gubitak Grupe Zagrebačka burza u prvih devet mjeseci iznosio je 208,2 tisuća kuna, što je znatno manje u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 1,8 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Ukupni poslovni prihodi grupe u prvih su devet mjeseci iznosili 16,95 milijuna kuna, što je pad od 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nastavno na smanjeni promet dionicama, kako se navodi, smanjeni su prihodi od provizija i to za 11,5 posto.

Najveći pad prihoda zabilježen je kod prihoda od API članarina/naknada za davanje podataka u realnom vremenu radi prelaska na novi trgovinski sustav i drugačijeg sistema naplate ovih naknada, za 52,1 posto. Pali su i prihodi od održavanja kotacije, za 0,3 posto, prihodi od članarina 6 posto i ostali prihodi 32,8 posto.

Porast prihoda ostvaren je kod prihoda od održavanja seminara, za 3,5 posto, prihoda od naknada za uvrštenje u kotacije, za 8,6 posto, prihoda od prodaje informacija za 17,1 posto, prihoda od dodjele LEI oznaka za 139 posto i naknada za objavu podataka o OTC transakcijama/APA, za 151,9 posto.U prvih devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani smanjeni su i ukupni poslovni rashodi, za 15,7 posto, na 16,95 milijuna kuna.

Troškovi administrativnih pristojbi su smanjeni 0,8 posto, troškovi zakupa poslovnog prostora 7,2 posto, ostali troškovi poslovanja 20,7 posto, troškovi amortizacije 35 posto i troškovi softvera 42,8 posto.Porast je vidljiv kod troškova osoblja i to za 4,6 posto.

Financijski prihodi Grupe u prvih su devet mjeseci smanjeni za 87,8 posto, na 105,8 tisuća kuna, a financijski rashodi za 96,2 posto, na 15,4 tisuće kuna.

U izvješću se navodi kako će Grupa u četvrtom kvartalu nastaviti s ranije započetim projektima pri čemu će najveći naglasak biti na novim uvrštenjima u Prime tržišni segment Zagrebačke burze te primanjima u trgovinu prvih izdavatelja na trgovinsku platformu Progress.

Do kraja godine, kako se ističe, očekuje se nastavak pokretanja kampanja za prikupljanje sredstava putem Funderbeam SEE platforme. U zadnjem kvartalu ove godine započet će projekt migracije Zagrebačke i Ljubljanske burze na Xetra T7 trgovinski sustav.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.