09.10.2018 08:55
NUSA DUA, 9. listopada 2018. (Hina/Reuters), Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u utorak procjene rasta svjetskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, upozoravajući da trgovinske napetosti i uvođenje uvoznih carina uzimaju danak na svjetskoj trgovini a tržišta u nastajanju muku muče sa strožim uvjetima financiranja i odljevom kapitala.
Svjetsko bi gospodarstvo ove i iduće godine trebalo porasti 3,7 posto, procijenio je MMF u redovnim jesenjim prognozama, snizivši procjene iz srpnja za po 0,2 postotna boda.

Prognoze su objavljene povodom redovnog jesenjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke koje se ove godine održava na Baliju.

Sniženje odražava utjecaj niza faktora, uključujući međusobno američko i kinesko uvođenje carina na uvoz niza proizvoda, te slabiji rast zemalja eurozone, kao i Japana i Velike Britanije. 

Procjena ovogodišnjeg rasta gospodarstva eurozone snižena je za 0,2 postotna boda, na 2,0 posto, pri čemu bi Njemačku posebno snažno trebao pogoditi pad industrijskih narudžbi i smanjeni obujam trgovinske razmjene.Procjena za iduću godinu potvrđena je na 1,9 posto.Identičnu stopu rasta u MMF-u predviđaju i njemačkom gospodarstvu u ovoj i idućoj godini.

Time su snizili srpanjske procjene za 0,3 odnosno 0,2 postotna boda.Francuskoj također predviđaju ravnomjeran gospodarski rast, po stopi od 1,6 posto u 2018. i 2019. godini. To je za 0,2 odnosno 0,1 postotni bod slabije no što su prognozirali u srpnju.

Procjene za Italiju zadržane su na 1,2 posto u ovoj odnosno 1,0 posto u idućoj godini.Budući da će se utjecaj američko-kineskog trgovinskog rata osjetiti iduće godine, MMF je snizio procjenu rasta američkog gospodarstva u 2019. s 2,7 na 2,5 posto.

Kinesko bi gospodarstvo u 2019. po njihovoj najnovijoj procjeni trebalo porasti 6,2 posto, u odnosu na 6,4 posto procijenjenih u srpnju."Američki gospodarski rast oslabit će nakon što bude ukinut dio fiskalnih poticaja", napominje u priopćenju glavni ekonomist MMF-a Maurice Obstfeld.

"Unatoč aktualnom zamahu potražnje, snizili smo našu procjenu rasta američkog gospodarstva u 2019. zbog nedavno uvedenih carina na široki raspon proizvoda koji se uvoze iz Kine i zbog kineskog odgovora", dodaje Obstfeld.

Ovogodišnje su procjene američkog odnosno kineskog gospodarskog rasta potvrđene, što znači da bi SAD trebao zabilježiti stopu rasta od 2,9 a Kina od 6,6 posto. Kao dodatni razlog sniženih jesenjih prognoza u MMF-u ističu više kamatne stope koje pritišću pojedina tržišta u nastajanju s trendom odljeva kapitala, posebno Argentinu, Brazil, Tursku i Južnoafričku Republiku.

Obstfeld napominje da u MMF-u ne predviđaju opće povlačenje kapitala iz gospodarstava u nastajanju u cjelini kao ni opasnost širenja problema na tržišta u nastajanju s jačim gospodarstvima. Te su zemlje po njegovim riječima izbjegle značajniji odljev kapitala, što ponajprije vrijedi za one u Aziji i za pojedine izvoznice nafte.

Tako je zbog viših cijena nafte MMF povisio procjene rasta ruskog gospodarstva u idućoj godini za 0,3 postotna boda, na 1,8 posto. "Ne može se ipak poreći veća osjetljivost na velike globalne šokove", upozorava glavni ekonomist MMF-a, dodajući da bi nagla promjena trenda na tržištima u nastajanju predstavljala značajnu prijetnju i za razvijena gospodarstva.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.