24.09.2018 07:35
ZAGREB, 21. rujna 2018. (Hina), Najnoviji podaci Fine pokazuju da je nakon stupanja na snagu Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama i Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, broj blokiranih građana i iznosa njihova ukupnog duga osjetno pao.
Podaci Fine pokazuju da je krajem ovogodišnjeg kolovoza, zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi bilo 274.529 građana, s ukupnom glavnicom duga od 19,2 milijarde kuna, kao i 20.826 poslovnih subjekta, s glavnicom duga od 7,9 milijardi kuna.

Pribroje li se kamate od 7,3 milijarde kuna, ukupan dug blokiranih građana s 31. kolovoza iznosi 26,5 milijardi kuna, što je 38,7 milijardi kuna manje nego krajem srpnja ove godine.

Broj blokiranih građana bio je za 43.992 ili 13,8 posto manji nego u srpnju, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga)  bio je manji za 24 milijarde kuna. 

Najveći dio duga, u iznosu od 8,28 milijardi kuna, bez kamata, odnosio se na dug građana prema cijelom financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 42,9 posto. Najveći broj građana, njih 115.431, ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacija i komunikacija, u koje su svrstani i teleoperateri, pokazuju podaci Fina-e.

Dug građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna, a kojih je među blokiranima 1.739 ili 0,6 posto, iznosi bez kamata osam milijardi kuna ili 41,8 posto u ukupnom dugu građana.

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja, a Fina je u skladu s time izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, Fina napominje kako se prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima,  koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, automatizmom prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od 3 godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci. Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika.

Sabor je u srpnju donio zakone o otpisu dugova fizičkim osobama i provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i stečaju potrošača.Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama otpisuju se dugovi do 10.000 kuna građanima koje su blokirali država, jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe povezane s njima. Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima uvedena je obustava ovrhe koja nije naplaćena tri godine, uz uvjet da u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini.

Izmjenama Zakona o stečaju potrošača pojednostavljuje se stečajni postupak za građane blokirane dulje od tri godine, kojima glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna. Podaci Fine pokazuju i da je krajem kolovoza bilo blokirano 20.826 poslovnih subjekata, što je za 1.796 ili za 7,9 posto manje u odnosu na srpanj. Kod blokiranih poslovnih subjekata, dug je zajedno s kamata od 2,7 milijardi kuna iznosio 10,6 milijardi kuna.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.