31.08.2018 13:38
ZAGREB, 31. kolovoza 2018. (Hina), Trgovački sud u Bjelovaru za 28. rujna zakazao je raspravu o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka nad Jadran-Građenjem d.o.o., tvrtkom poduzetnika Michaela Ljubasa, na kojoj bi se taj dužnik i Financijska agencija (Fina) kao predlagatelj stečaja trebali očitovati o opstanku i eventualno budućem poslovanju te tvrtke s više od 8,3 milijuna kuna utvrđenog duga.
Sudskim rješenjem Ljubasu je kao direktoru i zastupniku naloženo i da u roku od petnaest dana sudu dostavi izvješće o financijsko-gospodarskom stanju te tvrtke s popisom imovine te s podacima o računim i deponiranom novcu.

Najnovija sudska odluka uslijedila je nakon prijedloga Fine u kojem se navodi kako je sredinom siječnja Jadran-Građenje imao imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 8,36 milijuna kuna.

Prema podacima koje je Fini dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ta tvrtka ima samo osam zaposlenih. Jadran-Građenje je osnovan u rujnu 2005., temeljni kapital joj je 20.000 kuna, a kao glavni predmeti poslovanja navode se građenje, projektiranje i nadzor, poslovanje nekretninama i održavanje i upravljanje zgradama.

Prijedlog za raspravu o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka podnesen je nakon prošle godine odobrenog sklapanja predstečajne nagodbe, a prema računu dobiti i gubitka za poduzetnike, Jadran-Građenje je u prvih pet mjeseci ove godine imao oko 19 milijuna kuna prihoda i čak više od 25,4 milijuna kuna rashoda te je ostvario oko 6,3 milijuna kuna gubitka.

Osim za Jadran-Građenje, Ljubas se u sudskom registru navodi kao direktor, jedini osnivač, član nadzornog odbora ili uprave dvadesetak tvrtki među kojima su i Elektropromet i Portal Dnevno, bivši nakladnik portala Dnevno.hr i izdavač tjednika 7dnevno, ali i nekoliko tvrtki za koje je predložen stečaj ili odobrena predstečajna nagodba.

Mediji su navodili da su upravo neke od Ljubasovih tvrtki redovito na popisu najvećih poreznih dužnika, a među njima se posebno ističe Jadran-produkt koji je 2015. imao oko 70 milijuna kuna duga prema Poreznoj upravi.

HNBZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina),  Hrvatska narodna banka (HNB) u nastavku godine očekuje daljnje usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku oko sedam posto, priopćio je HNB u četvrtak.

LUXEMBOURG, 1. lipnja 2023. (Hina), Nezaposlenost u eurozoni blago je smanjena u travnju, nakon tromjesečne stagnacije, a u Hrvatskoj zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca, pokazale su u četvrtak najnovije procjene Eurostata.

ZAGREB, 1. lipanj 2023. (Hina), Jadranski naftovod (JANAF) u četvrtak je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, poslovnim partnerima na skupu "Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove", predstavio svoje poslovanje u buduće projekte, izvijestili su iz te hrvatske energetske kompanije.

WIESBADEN/ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u svibnju, pokazale su u srijedu preliminarne procjene Destatisa, odražavajući znatno blaži rast cijena energije.

ZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina) - Grupa Podravka dovršila je prvu veliku investiciju u sklopu restrukturiranja poslovanja Žita, a riječ je novoj liniji za proizvodnju kruha u Pekari Vič u Sloveniji, ukupne vrijednosti oko pet milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz Podravke.