23.08.2018 12:11
ZAGREB, 23. kolovoza 2018. (Hina), Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je javne pozive za obvezujuće ponude za kupnju 68,94 posto dionica dubrovačke tvrtke Hoteli Maestral po početnoj cijeni od 126,8 milijuna kuna, te triju poslovnih udjela u tvrtki Club Adriatic po početnoj cijeni od 48,5 milijuna kuna.
I za Hotele Maestral i za Club Adriatic, tvrtku koja upravlja s nekoliko hotela, kampova i turističkih naselja na Jadranu, to su ponovljeni pozivi, nakon što na prethodno objavljivanima tijekom zadnjih desetak godina kupac nije pronađen.

Sada je za kupnju državnih 355.520 dionica ili 68,94 posto temeljnoga kapitala Hotela Maestral rok za obvezujuće ponude do 22. listopada do 14 sati, a te ponude mogu dostaviti i domaći i strani zainteresirani ponuditelji ako otkupe ponudbenu dokumentaciju, koja košta 100 tisuća kuna, navodi se u pozivu.

Ukupna nominalna vrijednost dionica koje se prodaju je 71,1 milijun kuna.Ponudbenu dokumentaciju ponuditelji moraju otkupiti najkasnije 48 sati prije isteka roka za podnošenje ponuda, jer u suprotnom ponuda neće biti razmatrana, kao i ako ne bude priloženo ponudbeno jamstvo od 2,53 milijuna kuna, koje može biti bankarska garancija domaće ili strane banke ili se može uplatiti kao jamčevina na račun CERP-a.

U pozivu se napominje i da će se CERP prilikom odlučivanja o izboru najpovoljnije ponude voditi najvećom ponuđenom cijenom.

Slični uvjeti su i za kupnju triju udjela u Clubu Adriatic, za što je rok za obvezujuće ponude 21. rujna do 14 sati.Tri poslovna udjela u Clubu Adriatic prodaju se za početnih 48,5 milijuna kuna, a ukupno su nominalno vrijedna 120,9 milijuna kuna.

Uvjet za pristup natječaju je uplata 100 tisuća kuna za ponudbenu dokumentaciju, bez čega se ponude neće razmatrati. U proljeće ove godine CERP-u su stigle 24 neobvezujuće ponude za kupnju državnih dionica Hotela Maestral.

Prije toga, u veljači, na natječaju je stiglo čak 40 pisama namjere i nakon toga samo jedna obvezujuća ponuda, koja je odbijena, jer je ponuditelj - češka tvrtka J&T IB Capital Markets, ponudila 114,2 milijuna kuna koliko je bila i početna cijena, a očekivalo se više, kao i viši iznos ulaganja.

Ministar državne imovine Goran Marić u nekoliko je navrata nakon toga izjavljivao da se za dionice i ulaganja u Hotele Maestral očekuje i može dobiti više, jer je ta tvrtka na atraktivnoj dubrovačkoj lokaciji, a i posluje pozitivno, kao i da je uvjeren da će drugi pokušaj prodaje biti uspješan.

Hoteli Maestral posljednja su velika hotelska kuća u Hrvatskoj u većinskom državnom vlasništvu. Prošlu su godinu petu za redom poslovali s neto dobiti od 4,1 milijun kuna, 7 posto višom nego u 2016. godini.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.