20.08.2018 07:23
BARBAN, 19. kolovoza 2018. (Hina), Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u nedjelju je u Barbanu komentirao tešku financijsku situaciju u Uljaniku, u kojemu radnici nisu još dobili plaću za srpanj, i rekao kako Vlada kontinuirano vodi dijalog s upravom kompanije.  
"Uljanik je privatna kompanija i uključeni smo u sve ono što se odnosi na plan restrukturiranja, na komunikaciju s Europskom komisijom. Vlada je u siječnju, vidim da to neki koji ovdje daju izjave ne znaju, dala jamstvo od 96 milijuna eura a upravo su ta sredstva omogućila funkcioniranje Uljanika od Nove godine do danas", istaknuo je Plenković dodavši kako je ključno da se pronađe kvalitetan dogovor sa strateškim partnerom.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku su ministarstva gospodarstva i financija intenzivno uključeni u taj dijalog i vidjet će se hoće li biti moguće dati određena financijska sredstva preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak kako bi se omogućio dovršetak narudžbi i daljnje funkcioniranje Uljanika kao brodogradilišta te svih kompanija u njegovu sastavu.

Bernardić: Krupni kapital želi zatvoriti Uljanik, Plenković "zadivljen" tom informacijom

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ranije je pak u Barbanu prozvao Vladu da je odgovorna za stanje u Uljaniku ustvrdivši kako je "Vlada dvije godine prespavala probleme u Uljaniku, a suvlasnik je". "Mogu to protumačiti samo tako da je tu u interesu krupni kapital koji žele zatvoriti Uljanik i prenamijeniti zemljiše, a to se treba spriječiti", poručio je Bernardić.

Komentirajući Bernardićevu izjavu premijer Plenković rekao je kako je "zadivljen tom informacijom"."Jako sam sada zadivljen tom informacijom. Stvarno ne znam koji ekonomski problem nije pao u krilo moje Vlade. Neka malo pogleda sjednice Vlade, ne mora ići dalje, neka pogleda odluke oko 20. siječnja.

Kad se malo informira može komentirati", poručio je premijer Andrej Plenković kojega, kako je rekao "ne brinu kritike koalicijskih partnera na račun porezne reforme", te dodao kako je riječ o prijedlogu zakona koji je tek u javnoj raspravi."U fokus je upao tek mali segment zakona o doprinosima, a reformu treba gledati u cijelosti", poručio je premijer. Rekao je kako je plan građane i gospodarstvo rasteretiti za šest milijarda kuna.

Ustvrdio je kako proces donošenja i usvajanja propisa u Hrvatskoj ima određeni tijek - fazu koja se zove javno savjetovanje, kada dokument ide u javno savjetovanje kao prva inicijalna faza nakon rada stručnih skupina i prethodnih konzultacija na razini ministarstava i Vlade, a kroz javnu raspravu vidjet ćemo kakve su reakcije na pojedine zakonske prijedloge.

"Naša je vlada napravila jako puno na fiskalnoj konsolidaciji. Prva smo vlada koja je imala suficit države prošle godine", istaknuo je Plenković i dodao kako je cilj reforme daljnje rasterećenje te daljnje smanjenje javnoga duga. Na pitanje novinara da reakcije koalicijskih partnera upućuju da se ne slažu s prijedlogom, predsjednik Vlade odgovorio kako je "ljeto u punome jeku".

"Dobro je, ljeto je. Svi su živahni, svi skaču na prvi balon. Polako. Imamo vremena, usuglasit ćemo. To što su koalicijski partneri ne znači da misle isto kao mi. Imamo vremena da izbrusimo, usuglasimo tekstove. Ovo je rana faza", zaključio je Andrej Plenković.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.