03.08.2018 12:04
ZAGREB, 3. kolovoza 2018. (Hina), MOL Grupa je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila EBITDA u iznosu od 1,3 milijardi dolara, što je na razini prošle godine, dok je neto dobit iznosila 512 milijuna dolara, objavili su u petak iz te mađarske naftne kompanije.
 Temeljem tih rezultata kompanija je, kako se navodi u priopćenju, podigla svoj godišnji plan za EBITDA-u s prethodnih 2,2 na 2,4 milijarde dolara.EBITDA Upstreama je u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 612 milijuna dolara, i povećana je 37 posto u odnosu na isto razdoblje lani, zahvaljujući rastu cijena nafte i plina. Prosječna dnevna proizvodnja nafte i plina je u prvom polugodištu ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prvo polugodište lani te je iznosila 110 tisuća barela ekvivalenta nafte na dan (boepd).

"Smanjene proizvodne količine u Mađarskoj, Hrvatskoj i Rusiji nadoknadila je povećana proizvodnja u Ujedinjenom Kraljevstvu", istaknuli su iz MOL-a. Napominju i kako je nakon pokretanja proizvodnje plina na području Catcher, ona u svibnju dosegla vrhunac s proizvedenih više od 60 tisuća barela ekvivalenta nafte na dan (bruto).  MOL na tom polju ima 20 posto poslovnog udjela i nije u statusu operatora.

Čista CCS EBITDA Downstreama u prvom polugodištu je iznosila 492 milijuna dolara i bila je 24 posto manja u odnosu na isto razdoblje lani s obzirom na to da je baza bila vrlo visoka, a okolnosti na makrorazini nepovoljne, ističu iz MOL-a.

Pozitivni interni rezultati, uglavnom u segmentu petrokemijske proizvodnje, samo su djelomično nadoknadili pad marži, navodi se u izvješću.Ističe se i da usluge kupcima nastavljaju s rušenjem rekorda, zaključivši prvo polugodište s EBITDA-om od 192 milijuna dolara, što je povećanje za 28 posto.

Za ovaj rast, kako navode iz MOL-a, zaslužna je kombinacija povećanih marži robe široke potrošnje te značajnog rasta prodaje goriva uslijed pojačane potrošnje na području srednjoistočne Europe. EBITDA plinskog segmenta dosegnula je u prvoj polovici godine 116 milijuna dolara, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani.

“Naš integrirani i postojani poslovni model još jednom je dokazao svoju vrijednost u promjenjivim okolnostima, omogućivši nam da povećamo očekivanu godišnju čistu CCS EBITDA u 2018. na oko 2,4 milijarde dolara.

MOL Grupa je u prvoj polovici ove godine ostvarila impresivne rezultate s EBITDA-om od 1,3 milijardi dolara i zadržala profitabilnost poslovanja na razini izvrsne 2017. u okolnostima rastućih cijena nafte te sniženih marži u Downstreamu", istaknuo je u izvješću predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi.

Poručio je i kako su dobro napredovali u provedbi svoje strategije transformacije do 2030., koja je u punom zamahu.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.