01.08.2018 07:20
ZAGREB, 31. srpnja 2018. (Hina), Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavit će javne pozive za dostavu obvezujućih ponuda za privatizaciju dviju turističko-hotelskih tvrtki - za kupnju 100 postotnog udjela u Clubu Adriatic i 68,94 posto dionica Hotela Maestral iz Dubrovnika, za koje je Upravno vijeće CERP-a utvrdilo početne cijene.
 Upravno vijeće CERP-a je odluke o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju 100 postotnog poslovnog udjela Cluba Adriatic i za 68,94 posto dionica Hotela Maestral donijelo na prošlotjednoj sjednici, a u utorak su objavljene i na internet stranicama CERP-a. Tako će se, nakon što nije uspjela prodaja Cluba Adriatic švicarskom investitoru tvrtki Immo Invest Partner, ponovno krenuti u prikupljanje obvezujućih ponuda za tu hotelsko-turističku tvrtku.  

Prema prošlotjednoj odluci Upravnog vijeća CERP-a, početna cijena za kupnju tri poslovna udjela odnosno 100 posto temeljnog kapitala Cluba Adriatic je 48,5 milijuna kuna. Pravo na dostavu obvezujuće ponude imat će samo ponuditelji koji otkupe ponudbenu dokumentaciju, a trošak njena preuzimanja je 100 tisuća kuna. Ponudi će trebati priložiti i ponudbeno jamstvo u iznosu od 970 tisuća kuna. 

Najboljim ponuditeljem smatrat će se onaj koji ponudi najvišu kupovnu cijenu, pod uvjetom da njegova obvezujuća ponuda nije  uvjetovana odnosno "mora biti dostavljena bez rezervi". 

Ponovni traženje kupca za Club Adriatic slijedi nakon što je Upravno vijeće CERP-a sredinom lipnja utvrdilo da švicarska tvrtka Immo Invest Partner nije u roku od mjesec dana od potpisivanja ugovora platila ugovorenih 54 milijuna kuna. 

Predstavnici CERP-a i švicarske tvrtke ugovor su potpisali sredinom travnja ove godine, a nakon što je Immo Invest Partner jedini dostavio obvezujuću ponudu za kupnju Cluba Adriatic. CERP je krajem rujna prošle godine započeo postupak prodaje Cluba Adriatic objavom javnog poziva za iskazivanje interesa za kupnju te tvrtke i u tom je prvom krugu zaprimljeno 15 pisama namjere, ali je obvezujuću ponudu dostavila samo švicarska tvrtka. 

U tom se krugu prodaje, naime, od potencijalnih ponuditelja tražilo i da se u obvezujućoj ponudi obvežu osigurati financijska sredstva da Club Adriatic podmiri sve obveze prema predstečajnoj nagodbi odnosno namiri sve vjerovnike čije su tražbine utvrđene u postupku predstečajne nagodbe te prioritetne tražbine radnika i potraživanje Slatinske banke, koja se kao razlučni vjerovnik odlučila na izdvojeno namirenje tražbina.

Predstavnici švicarskog investitora najvećim su problemom za ispunjenje uvjeta iz ugovora o kupnji navodili upravo probleme s nekim vjerovnicima iz postupka predstečajne nagodbe, a koji nisu htjeli potpisati izjave o namirenju jer su neki od njih uz glavnicu tražili i zatezne kamate. 

Država je do sada u gotovo desetak navrata pokušavala prodati Club Adriatic, ali to joj još nije uspjelo, kao što još nije uspjela ni prodaja većinskog udjela u dubravačkim Hotelima Maestral. Stoga bi uskoro CERP trebao raspisati i javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za kupnju 355.520 dionica ili 68,94 posto dionica Hotela Maestral. 

Sukladno odluci Upravnog vijeća CERP-a, početna cijena za taj većinski udio u Hotelima Maestral je 126,8 milijuna kuna. Potencijalni će ponuditelji u obvezujućoj ponudi, uz cijenu koju nude za 68,94 posto dionica, trebati dostaviti i plan ulaganja u razvoj Hotela Maestral s definiranim iznosom ulaganja, formiranom na temelju stvarnih mogućnosti i usklađenim s važećim prostornim planovima. 

U pogledu ispunjenja obveza u opsegu i rokovima navedenim u tom planu, potencijalni će ponuditelji prilikom sklapanja ugovora morati prihvatiti obvezu plaćanja ugovorne kazne u iznosu od deset milijuna kuna, ako ne ispuni ili djelomično ispuni ili zakasni s ispunjenjem obveza iz plana. 

Ponude za Hotele Maestral moći će dostaviti oni koji za sto tisuća kuna otkupe ponudbenu dokumentaciju te prilože ponudbeno jamstvo u iznosu od 2,5 milijuna kuna. Upravno vijeće CERP-a na prošlotjednoj je sjednici ujedno donijelo odluku da se obustavlja postupak javnog prikupljanja ponuda za prodaju većinskog udjela u Hotelima Maestral, a koji je pokrenut počekom veljače ove godine.

Naime, na sjednici Upravnog vijeća održanoj 8. veljače odlučeno je da se ne prihvati ponuda češkog J&T IB Capital Marketsa temljem natječaja iz prošle godine te da se ide na novi natječaj prikupljanjem ponuda u prvom krugu.

No, sada je ta odluka o prikupljanju ponuda u prvom krugu obustavljena i svi će zainteresirani moći dati obvezujuću ponudu na natječaju koji će se raspisati. Nakon što CERP raspiše javne pozive zainteresirani za dostavu obvezujućih ponuda za Hotele Maestral imat će rok od 45 dana za dostavu ponuda, a oni za Club Adriatic rok od 30 dana od objave natječaja. 

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.