25.07.2018 07:15
ZAGREB, 24. srpnja 2018. (Hina), Medika je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit u iznosu od 33,4 milijuna kuna, što je za dva posto više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, pokazuju podaci iz nekonsolidiranog financijskog izvješća Medike objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Ukupni su prihodi tog veletrgovca farmaceutskim proizvodima u prvih šest mjeseci iznosili 1,46 milijardi kuna, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani. Prihodi od prodaje, koji za šest mjeseci iznose 1,44 milijardi kuna, veći su prema istom razdoblju lani za 7,89 posto.

Udio prihoda iz osnovne djelatnosti u ukupnim prihodima iznosi 98,5 posto te je gotovo jednak kao u istom razdoblju prethodne godine, navodi se u izvješću poslovodstva. Od ukupnog prihoda od prodaje na domaćem se tržištu ostvaruje 99,97 posto prihoda, a na inozemnom svega 0,03 posto.

Ova struktura, kako napominju iz Medike, nije se značajno promijenila u odnosu na isto lanjsko razdoblje.Ukupni rashodi Medike u prvom su polugodištu iznosili 1,42 milijarde kuna i porasli su 8,1 posto.Iz Medike u izvješću ističu kako tržište farmaceutskih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine bilježi rast u usporedbi s istim razdobljem lani.

Istovremeno, prodaja Medike raste nešto sporije što nije značajno utjecalo na kretanje tržišnog udjela. Po podacima iz šestomjesečnog izvješća, ukupna kratkoročna potraživanja Medike iznose 1,27 milijardi kuna, što je u odnosu na početak godine povećanje za 95,7 milijuna kuna ili za 8,13 posto. Poslovodstvo navodi i da se od ukupnog iznosa kratkoročnih potraživanja, 98,4 milijuna kuna odnosi na potraživanja od poduzeća iz Agrokor grupe.

"Od ukupnog iznosa, 50 milijuna kuna se odnosi na dani kredit (bruto iznos kredita je 100 milijuna kuna te ispravak vrijednosti 50 milijuna kuna), 35,4 milijuna kuna na potraživanja po roll-up kreditu, a ostatak na potraživanja za prodanu robu kupcima iz veterinarske djelatnosti koji se nalaze u okviru Agrokor grupe", stoji u izvješću. Vezano uz preostali iznos kredita dan Agrokoru u iznosu od 50 milijuna kuna, "bez obzira što je izglasana nagodba, ona nije pravomoćna te se čeka odluka Visokog trgovačkog suda", navode iz Medike.

Najveći rizik za poslovanje Medike u okviru tržišnih rizika je dugi rok naplate potraživanja od kupaca, pogotovo u dijelu koji se odnosi na kupce u okviru sustava HZZO-a, ističu iz tvrtke.Time je, kako navode, značajan udio obrtnog kapitala Medike imobiliziran, što značajno utječe na novčani tijek i mogućnost Medike za pravovremeno podmirivanje vlastitih obveza.

"Budući da se direktno ili indirektno radi o potraživanjima od državnih institucija, naplatu potraživanja ne bi trebalo promatrati kao rizik nenaplate. To posredno povećava potrebu za dodatnim financiranjem, što znači dodatne troškove poslovanja", stoji u izvješću poslovodstva Medike.

Podaci iz konsolidiranog izvješća pokazuju da je grupa Medika u prvom polugodištu ostvarila ukupan prihod od 1,52 milijardi kuna te ukupan rashod od 1,46 milijardi kuna. Neto dobit grupe iznosila je 40,2 milijuna kuna.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.