27.06.2018 08:00
ZAGREB, 26. lipnja 2018. (Hina) - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 721 milijun kuna trezorskih zapisa, znatno više od plana, uz i dalje nisku kamatnu stopu od 0,09 posto.
Ususret dospijeću 646 milijuna kuna, Ministarstvo je na upis ponudilo 400 milijuna kuna vrijedne trezorce.Financijske institucije podastrle su ponude u vrijednosti 721 milijunu kuna, koje je Ministarstvo sve prihvatilo.Kunski trezorski zapisi izdani su s rokom dospijeća od godinu dana, po prosječnoj kamatnoj stopi od svega 0,09 posto. Kamatna stopa ostala je tako ista kao i na prethodnih deset aukcija.Tako niska kamatna stopa ne čudi s obzirom na izdašan višak kunske likvidnosti od 26,7 milijarde kuna ili 7,4 posto BDP-a i povoljne fiskalne pokazatelje. Uz dospijeće 646 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih trezoraca povećava se za 75 milijuna kuna, na 18,31 milijardu kuna.Sljedeća aukcija održat će se 21. lipnja putem Bloomberg aukcijskog sustava (BAS).

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.