19.06.2018 09:13
ZAGREB, 19. lipnja 2018. (Hina), Izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško izjavio je u utorak nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem da su ga izvijestili o nagodbi, da sada idu održati sjednicu Privremenog vjerovničkog vijeća i nakon toga, ako sve prođe u redu, nagodba ide na ročište. 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u utorak s izvanrednim povjerenikom Agrokoru Fabrisom Peruškom i njegovom zamjenicom Irenom Weber te predstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća i Udruge dobavljača.

"Nagodbu smo radili zadnjih mjeseci, finalizirali detalje zadnjih tjedana, uskladili to s velikom većinom vjerovnika koji su bitni za glasovanje i usuglasili s pravnim timovima, tako da ne očekujem neke bitne probleme oko toga", izjavio je Peruško na pitanje novinara očekuje li probleme sa sudom. 

Predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković je kazala kako nije kraj, no kako je onaj najteži i najobimniji posao završen."Ne bih rekla da je kraj, ali posao je, onaj najteži i najobimniji, iza nas.

I sada je vrijeme implementacije, vrijeme privođenja kraju cijelog procesa i ono što očekujemo da kompanije počne normalno funkcionirati u normalnim, redovnim okvirima", rekla je Vidaković nakon sastanka s premijerom. Na pitanje novinara je li premijer 'amenovao' nagodbu odgovorila je: "Zašto mislite da bi premijer trebao amenovati?".

"Red je da se zahvalimo između ostalog i Vladi, jer morate priznati da je ovo bila politička hrabrost izaći s ovakvim zakonskim okvirom i na tome poslovna zajednica Hrvatske treba zahvaliti i premijeru i svima koji su stvorili pozitivno ozračje i zakonski okvir da se stvar privede kraju bez većih posljedica za hrvatsko gospodarstvo", istaknula je Vidaković.

Na novinarsko pitanje kako je premijer stavio sav svoj politički legitimitet na ovo te da nisu uspjeli pitanje je što bi bilo s njim, Vidaković je kazala kako je premijer zato premijer.

"Zato je premijer premijer. On na koncu konca mora hazardirati da bi zaštitio hrvatsko gospodarstvo i evo uspio je. To znači da je ipak vrijedilo", kazala je Vidaković.

Vidaković je u ime dobavljača zahvalila i bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić, koja je nedavno upravo zbog 'slučaja Agrokor' podnijela ostavku, na enormnom doprinosu, odnosno vlastitom zalaganju i posebnom angažmanu u ovom procesu. Na pitanje zahvaljuje li i 'Borg' grupi, Vidaković je rekla kako ne razumije što znači 'Borg' grupa.

"Ja znam da su to kolege suradnici s kojima sam radila na procesu. Također i njih pozdravljam", kazala je. Sergej Volk, predstavnik Sberbanka u Privremenom vjerovničkom vijeću, kazao je da će poduprijeti nagodbu. „Drago nam je da smo postigli dogovor. Svi su sretni, neki su sretniji, no to je proces koji ima mnogo dijelova i vrlo je kompleksan”, kazao je Sergej Volk.

Naveo je da će otprilike za sat vremena na Privremenom vjerovničkom vijeću poduprijeti nagodbu, a idući korak bit će implementacija nagodbe, za koju moraju osigurati da bude napravljena kako treba.

Na upit hoće li ruske banke imati 47 posto udjela u novom Agrokoru, Volk je izjavio kako će danas javno biti objavljena nagodba te dodao, dodavši da će se vidjeti otprilike 47 posto udjela.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.