12.06.2018 12:06
ZAGREB, 12. lipnja 2018. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Geofoto d.o.o, tvrtkom za fotogrametrijske i geodetske poslove poduzetnika Zvonka Biljeckog s nepodmirenim obvezama koje su u svibnju, prema potvrdi Fine, iznosile čak 38,8 milijuna kuna.
Sudskim rješenjem pozivaju se i vjerovnici Geofota d.o.o da u roku 60 dana prijave svoje tražbine o kojima će se odlučivati na ročištu zakazanom za 17. listopada.

Rješenje o otvaranju stečajnog postupka dostavljeno je i Općinskom sudu u Novom Zagrebu, Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo i Ministarstvu unutarnjih poslova zbog provedbe upisa zabilježbe otvaranja stečajnog postupka nad imovinom – nekretninama i pokretninama Geofota d.o.o.

Zabilježba se odnosi na nekretnine te tvrtke u zagrebačkom Buzinu, ali i na tri zrakoplova Piper i Cesna u vlasništvu Geofota, kao i na pet automobila, među kojima se ističu Jaguar XJ8 i Land Rover Freelander.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon ročišta održanog u svibnju o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka na kojem je privremeni stečajni upravitelj naveo da kod dužnika i dalje nesporno postoji stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje, što proizlazi iz pribavljene potvrde Fine.

Potvrdom Fine od 15. svibnja ustanovljeno je kako je Geofoto do tog dana na računima imao evidentirano 1267 dana neprekidne blokade, odnosno ukupno 180 dana blokade u prethodnih šest mjeseci zbog nepodmirenih osnova za plaćanje evidentiranih u ukupnom iznosu od 38.888.157 kuna.

Prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad Geofotom d.o.o bio je otvoren u prosincu prošle godine kada se postupalo na temelju utvrđenog duga većeg od 11,5 milijuna kuna. Sudska odluka uslijedila je na temelju prijedloga Financijske agencije za otvaranje stečajnog postupka u kojem se ističe kako je Geofoto d.o.o. još 1. rujna 2015. imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 281 dana i ukupnom iznosu od 11.580.279 kuna.

Biljecki se u sudskom registru navodi kao direktor, prokurist, član ili predsjednik uprave čak devet tvrtki, među kojima su najpoznatije dobivale višemilijunske poslove od države. Biljeckog su mediji navodili kao osobu blisku bivšem premijeru Ivi Sanaderu, kojeg je angažirao kao savjetnika i njegove konzultatske usluge navodno plaćao više desetaka tisuća kuna mjesečno. Također je bio svjedok na suđenju za Fimi mediju.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.