11.06.2018 07:40
ZAGREB, 8. lipnja 2018. (Hina), Uprava Leda u petak je objavila da je za 13. srpnja sazvala izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj bi uz ostalo dioničare trebala izvijestiti i o radnjama koje je poduzela u zaštiti tvrtke i dioničara od otvaranja izvanredne uprave u Agrokoru, pokrenutim sudskim postupcima, jamstvima te načelnom sporazum o nagodbi i prijenosu na zrcalna društva.
Prema pozivu objavljenom putem Zagrebačke burze, Uprava bi na skupštini dioničare Leda trebala izvijestiti o radnjama koje je poduzela u svrhu zaštite tvrtke i dioničara od dana donošenja rješenja Trgovačkog suda o otvaranju postupka izvanredne uprave, kao i o radnjama koje je poduzela u svrhu umanjenja obveza prema vjerovnicima, između ostalog i radnje osporavanja priznatih novčanih tražbina vjerovnika s osnove jamstava. 

Također bi trebala izvijestiti i o prijenosu poslovne cjeline Leda na zrcalno društvo sukladno načelnom sporazumu o ključnim elementima nagodbe od 10. travnja. Uprava Leda dioničarima bi trebala podnijeti izvješća i o sudskim postupcima pokrenutim pri zagrebačkom Trgovačkom sudu protiv Leda radi utvrđivanja postojanja novčane tražbine vjerovnika s osnove jamstava prema Ledu, razlozima priznanja tužbenih zahtjeva u postupcima pred tim sudom u svrhu utvrđivanja postojanja novčane tražbine vjerovnika s osnove jamstava te pravnu osnovu ovlaštenja za samostalno zastupanje tvrtke u tim postupcima. 

Dnevnim je redom najavljeno i izvješće o vrijednosti kolaterala koje je Ledo odobrio kao osiguranje za obveze vladajućeg društva Agrokor d.d. prije i poslije otvaranja postupka izvanredne uprave.Inače, zahtjev za sazivanje skupštine s takvim dnevnim redom je sredinom svibnja zatražio mirovinski fond AZ, a taj je zahtjev desetak dana poslije podržao i Raiffeisen mirovinski fond. 

No, AZ mirovinski fond je tražio da se skupštinu s navedenim točkama dnevnog reda održi najkasnije do 3. srpnja, dakle prije 10. srpnja i zakonskog roka za nagodbu u Agrokoru, dok je Uprava izvanrednu skupštinu sazvala za 13. srpnja.

Prema podacima s internet stranice Zagrebačke burze, najveći pojedinačni dioničar Leda je Agrokor d.d. koji ima 48,11 posto dionica Leda, drugi je AZ obvezni mirovinski fond kategorije B s udjelom od 10,32 posto, a treći je Raiffeisen OMF kategorije B koji ima 5,61 posto dionica Leda. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.