11.06.2018 07:20
ZAGREB, 8. lipnja 2018. (Hina), Hrvatski su poduzetnici u prošloj godini ostvarili konsolidiranu neto dobit od 21,9 milijardi kuna, od čega su 80 posto ostvarili poduzetnici u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, pokazuju podaci Financijske agencije (Fine).
"Prema rezultatima poduzetnika u 2017. godini, promatrano na razini županija, zaključak je da gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija - županija", navodi se u analizi Fine.

Ukupni prihodi hrvatskih poduzetnika prošle su godine iznosili ukupno 678,4 milijarde kuna, a uz dobit razdoblja od 41,4 milijarde kuna i gubitak od 19,5 milijardi, konsolidirana je dobit poduzetnika iznosila oko 21,9 milijardi kuna.

Više od polovine te konsolidirane dobiti, odnosno 12,5 milijardi kuna, ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Gradu Zagrebu, koji su prvorangirani i prema ostalim kriterijima - broju poduzetnika, broju zaposlenih, ukupnom prihodu i dobiti i gubitku razdoblju, pokazuje analiza Fine.  

Tako svaki treći poduzetnik ima sjedište u Zagrebu, od ukupno 120.081 njih 40.120 ima sjedište u hrvatskom glavnom gradu, dok je njihov udio u broju zaposlenih i nešto veći,  odnosno zapošljavaju 331.978 od ukupno 882.884 zaposlenih u poduzetnicima obveznicima poreza na dobit (bez banaka, osiguravajućih društava i drugih financijskih institucija).

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu lani su ostvarili gotovo polovicu ukupnih prihoda hrvatskih poduzetnika - od ukupno 678,3 milijarde kuna oni su ostvarili 329 milijardi kuna ukupnih prihoda. Zagrebački su poduzetnici lani poslovali s ukupnom dobiti razdoblja od 21,4 milijardu kuna, dok je gubitak iznosio 8,9 milijardi kuna pa su tako ostvarili konsolidiranu dobit razdoblja od 12,4 milijarde kuna, što je 9 posto manje nego godinu prije. 

Na drugom mjestu po neto dobiti su poduzetnici Zagrebačke županije s 2 milijarde kuna (rast od 12 posto), a treći su poduzetnici iz Splitsko-dalmatinske županije. Njihova neto dobit u 2017. iznosila je 1,68 milijardi kuna, što je 48 posto više u odnosu na 2016. godinu. Više od milijardu kuna neto dobiti lani su ostvarili poduzetnici u  Primorsko-goranskoj županiji, 1,38 milijardi. 

Veliki skok na rang listi prema ukupnom prihodu u odnosu na pretprošlu godinu, sa 12. na 5. mjesto,  ostvarili su poduzetnici iz Zadarske županije, s neto dobiti od 680 milijuna kuna, dok su godinu prije imali 491 milijun kuna. Veći je skok zabilježila i Dubrovačko-neretvanska  županija (s 14. na 8. mjesto), koja u postotku bilježi i najveći rast konsolidirane dobiti od 137 posto.  

Naime, 2016. su poduzetnici iz te županije ostvarili 246,8 milijuna kuna dobiti, a lani je to poraslo na 585,7 milijuna kuna. Istovremeno su najviše nazadovali poduzetnici iz Istarske županije koji su sa 3. mjesta 2016. godine pali na posljednje 21. mjesto prošle godine. Poduzetnici iz te županije lani su ostali u minusu od 309 milijuna kuna, dok su godinu prije bili u plusu od 1,24 milijarde kuna.

Osnovni je razlog za to, navode iz Fine, gubitak razdoblja u 2017. društva Uljanik koje je 2016. ostvarilo dobit. Konsolidirani neto gubitak lani ostvarili su i poduzetnici sa sjedištem u Sisačko-moslavačkoj županiji (minus 36 milijuna kuna) i Osječko-baranjskoj (minus 272 milijuna kuna), za razliku od 2016. kada su ostvarili pozitivan financijski rezultat.   

No, "izneseni prikaz ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta na području određene županije", napominju iz Fine.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.