07.06.2018 07:33
ZAGREB, 7. lipnja 2018. (Hina), Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u srijedu izvješće o prometu u trgovini na malo u travnju, a očekuje se nastavak rasta potrošnje rekordni 44. mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije.
Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u travnju za 2,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u širokom rasponu od 1,3 do 3,5 posto.Ostvare li se procjene, bio bi to brži rast maloprodaje nego mjesec dana prije, kada je ojačala 2,1 posto na godišnjoj razini.

Time bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine.Rast potrošnje 44 mjeseca zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"Očekujemo da je tijekom travnja nastavljen pozitivni trend u maloprodaji, no ipak nešto slabijom dinamikom zbog visoke prošlogodišnje baze i seljenje dijela potrošnje pred uskršnje blagdane u ožujak.

Istovremeno, intenziviranje turističke djelatnosti te nastavak rasta plaća i dalje daju poticaj rastu potrošnje", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine. Rast potrošnje zahvaljuje se trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom 2017., dodatno su potaknule rast plaća i potrošnje, poručuju makroekonomisti.

Prema nedavno objavljenim podacima DZS-a, prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za ožujak 6.253 kune, što je realno 2,7 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati koliko snažno raste osobna potrošnja, najznačajnija komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP), na početku drugog tromjesečja.

Nedavno je objavljeno da je u prvom tromjesečju BDP porastao za 2,5 posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom kvartalu, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu osobne potrošnje, za 3,9 posto na godišnjoj razini.

A rast osobne potrošnje temelji se, među ostalim, na rastu maloprodaje. U prva tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.