29.05.2018 07:20
ZAGREB, 28. svibnja 2018. (Hina), Stečajni upravitelj Niva nekretnine d.o.o., tvrtke u sklopu Nive d.d. koju je vodio bivši hrvatski premijer Nikica Valentić, podnio je izvješće u kojem navodi da ta tvrtka od koje vjerovnici drugog višeg isplatnog reda potražuju više od 3,3 milijuna kuna nema mogućnosti za nastavak poslovanja te predlaže obustavu i zaključenje stečajnog postupka.
Izvješće stečajnog upravitelja objavljeno je uoči predstojeće skupštine vjerovnika zakazane za 5. lipnja na kojoj bi se vjerovnici trebali očitovati o stečaju te tvrtke, a među njima se posebno ističu Ministarstvo financija koje preko Porezne uprave, a na temelju PDV-a, poreza na dobit i neplaćenih članarina institucijama prijavilo potraživanje od 1,76 milijuna kuna, a kao drugi veći vjerovnik navodi se Zagorje Tehnobeton s potraživanjem od 1,61 milijuna kuna.

Stečajni postupak nad tom tvrtkom otvoren je početkom ožujka, a kako se navodi u izvješću stečajnog upravitelja, od tada do kraja prošlog tjedna nije bilo unovčenja stečajne mase.

No, s druge strane, u prethodnom izvješću ističe se kako je tijekom 2016. ta tvrtka ostvarila značajni promet nekretninama i to prodajom vinarije, pomoćne zgrade, trafostanice, spremnika i dvorište  tvrtki Belje d.d. u sklopu Agrokora. Zbog te kupoprodaje i najma nekretnina ostvaren je poslovni prihod od 59.6 milijuna kuna, dok su istodobno financijske obveze bile smanjene za čak 56.5 milijuna kuna.

Naglašava se i kako u vrijeme sklapanja kupoprodajnog ugovora računi društva nisu bili blokirani te da stoga od privremenog stečajnog upravitelja nisu uočeni razlozi za pobojnost predmetnog ugovora. No, privremeni stečajni upravitelj u svom izvješću napominje da je mišljenje dao na osnovu uvida u kupoprodajni ugovor, bez uvida u poslovne transakcije, tijek novca i valjanost knjiženja poslovnih događaja, a radi provođenje detaljne kontrole transakcije bilo bi potrebno angažirati ovlaštenog revizora koji bi nužno bio obvezan izvršiti cjelokupna financijska izvješća kako Niva nekretnina d.o.o., tako i svih povezanih društava.

''Isto tako privremeni stečajni upravitelj smatra da je bitno napomenuti da je nad kupcem navedene nekretnine Belje d.d. Darda, imenovana prinudna uprava u sklopu predstečajnog postupka nad Agrokor d.d. pa je već samim time upitna mogućnost pobijanja pravnih radnji'', ističe se u sudskom rješenju iz ožujka ove godine.

Tvrtka Niva nekretnine osnovana je 2010. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao jedini osnivač naveden je Niva inženjering, tvrtka u sklopu holdinga Niva d.d. 

Pokretanje stečaja Niva nekretnine d.o.o uslijedilo je nakon sudskog oglasa u listopadu prošle godine kojim su se pozivali vjerovnici Nive d.d. da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s evidentiranim dugom od oko 1,35 milijuna kuna. Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima bila je osnovana 1995., sjedište je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni kapital joj je 120.000 kuna.

Prema računu dobiti i gubitka za 2016. predanih Fini, ta je tvrtka imala više od 26 milijuna kuna gubitka, a tijekom prošle godine oko 3,6 milijuna kuna. Kako se navodilo u konsolidiranom godišnjem financijskom izvještaju, ovisna društva o Nivi d.d. su Niva inženjering u stečaju, Črnomerec centar u predstečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar prodani prethodnih godina.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011. a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.