22.05.2018 07:25
ŠIBENIK, 21. svibnja 2018. (Hina), Trgovački sud u Zadru otvorio je predstečajni postupak nad šibenskom tvrtkom Vinoplod Vinarija, koja je predstečaj zatražila krajem prosinca prošle godine zbog nesposobnosti da plati dugove koji ukupno iznose oko 65 milijuna kuna.
Rješenjem Trgovačkog suda u Zadru za povjerenika u predstečajnom postupku nad Vinarijom Vinoplod imenovan je Jelenko Lehki iz Zagreba, a vjerovnici su pozvani da nadležnoj jedinici Financijske agencije prijave svoja potraživanja.Inače, najveći vjerovnik je SPV za sanaciju, koji je preuzeo potraživanja od Jadranske banke, a koji od Vinarije potražuje oko 45 milijuna kuna.Ministarstvo financija potražuje 12,2 milijuna, a ostali vjerovnici još oko 7 milijuna kuna.

"Nakon pet mjeseci čekanja u petak smo konačno dobili rješenje za otvaranje predstečajne nagodbe. Prvi prijedlog bio je odbačen jer nismo naveli spor koji smo imali sa Zavodom za javno zdravstvo, nakon čega smo podnijeli žalbu Viskom trgovačkom sudu te je naposljetku sve riješeno", ističe član Uprave ujedno i glavni direktor Vinoplod Vinarije Damir Lasan. 

Šibenska tvrtka Trgovačkom sudu u Zadru već je dostavila i plan rekonstruiranja, u kojem predlažu da im se obaveze prema SPV-u za sanaciju umanje 70 posto te da ih namire obročnom otplatom u roku od 10 godina uz godišnju kamatnu stopu od tri posto. Prema tom planu, obaveze prema Ministarstvu financija umanjile bi im se za 50 posto, a ostatak duga namirili bi obročnom otplatom u roku od pet godina i kamatnu stopu od 4,5 posto.

Dugove prema ostalim vjerovnicima namirili bi bez umanjenja obročnom otplatom u roku od pet godina uz godišnju kamatnu stopu od 4,5 posto. "Sukus svega je da nam se garantira neograničeno poslovanje u idućih pet godina jer mi s neto prihodima od oko 30 milijuna kuna godišnje ne možemo pokriti ranije naslijeđene kredite.

Naš najveći vjerovnik je SPV za sanaciju kojima smo ponudili da iznos otplatimo tijekom 10 godina. U drugoj grupi vjerovnika je država, s njima ćemo pregovarati, a treća grupa su naši dobavljači", objašnjava Lasan. Kako kaže, nada se da će Vinarija uspjeti naći strateškog partnera, što bi bio spas i za za proizvodnju. "Ključno je da nastavimo proizvodnju, nije bitno na kojoj lokaciji, a ulazak strateškog partnera to bi nam omogućio", rekao je Lasan. 

Napominje da imaju neke naznake, ali da s tim ne bi izlazio u javnost dok ne budu imali konkretne informacije. "Bitno je da Vinarija sada ima nove proizvode, idemo na nova tržišta i imamo novi pristup u poslovanju te se nadamo da će se sve pozitivno riješiti", optimističan je Lasan.Vinoplod Vinarija sada zapošljava 63 radnika, dok ih je prije dvije godine bilo 90.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.