11.05.2018 07:35
BJELOVAR, 10. svibnja 2018. (Hina), Zagrebačkoj i Erste banci ovoga tjedna isplačeno je gotovo 32 milijuna kuna iz stečajne mase bjelovarske tvrtke Elektrometal, stoji u izvješću stečajnog upravitelja Franje Otročaka objavljenom u četvrtak na Trgovačkom sudu u Bjelovaru.
Novac je bankama isplaćen tijekom ovoga tjedna, a riječ je o isplati 35 posto priznatih tražbina vjerovnika drugog višeg isplatnog reda. Podsjetimo, Elektrometal u stečaju prodao je potkraj veljače udio u tvrtci-kćeri Elektrometal - distribucija plina na javnoj dražbi za 41 milijun kuna, pri čemu je prioritet bio isplatiti potraživanja radnika ukupne vrijednosti 7,8 milijuna kuna, a koja su namirena u 100-postotnom iznosu.

Stečajni upravitelj Otročak spominje i kako je tvrtka Scheidt & Bachmann TUBS d.o.o. iż Donjeg Stupnika, odustala od kupnje paketa od 99,25 posto dionica senjske tvrtke Metalna oprema koje su također dio stečajne mase Elektrometala, pa se i dalje traži kupac."U narednom periodu nastavit će se sa unovčenjem imovine stečajnog dužnika.

Nekretnine na kojima nema založnog prava nastavit će se prodavati putem javnih dražbi, a nekretnine opterećene založnim pravom počet će se unovčavati putem FINA-e. U lipnju će biti dovršena parcelacija glavne nekretnine u Bjelovaru i tada će se započeti sa unovčenjem i tih nekretnina", stoji u izvješću stečajnog upravitelja Otročaka. Trgovački sud u Bjelovaru stečaj u Elektrometalu proglasio je sredinom rujna prošle godine.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.