10.05.2018 07:36
ZAGREB, 9. svibnja 2018. (Hina), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u srijedu je Adris grupi odobrila objavu ponude za preuzimanje turističke tvrtke HUP Zagreb, a cijena po kojoj će ih Adris u toj ponudi kupovati iznosi 3.969,16 kuna.
 Upravno vijeće Hanfe to je odlučilo na sjednici u srijedu, a Hanfa je rješenje objavila na svojim mrežnim stranicama. Za rovinjsku Adris grupu je obveza objave ponude za preuzimanje je nastala početkom veljače, kada je na temelju ugovora s predsjednikom Uprave HUP-a Zagreb Anđelkom Lekom kupila 77,78 posto dionica tvrtke Expertus čime je posredno stekla i većinski udio odnosno 58,56 posto dionica HUP-a Zagreb. 

Adris je, naime, 3. veljače s Lekom sklopio ugovor o kupoprodaji i strateškom partneru, kojim po ispunjenju ugovorom predviđenih uvjeta stječe 77,78 posto udjela u zagrebačkoj tvrtki Expertus, a ujedno su skopili i opcijski sporazum kojim je ugovorena opcijska kupnja preostalih 22,22 posto udjela u Expertusu. Slijedom toga, Adris je posredno stekao svih 252.993 odnosno 58,56 posto dionica HUP-a Zagreb, koje je neposredno držao Expertus. 

Adris grupa, čija je članica i turistička kompanija Maistra, je nakon sklapanja ugovora s Expertusom morala ishoditi i odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, što je Agencija i odobrila 23. ožujka do kada je odgođen rok za podnošenje zahtjeva Hanfi za odobrenje objave ponude za preuzimanje HUP-a Zagreb.  

Cijena koju se Adris grupa u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti za dionicu HUP-a Zagreb iznosi 3.969,16 kuna, navodi se u obrazloženju Hanfe. To je cijena po kojoj je Adris grupa posredno stekla dionice HUP-a Zagreb, obrazlaže se u rješenju Hanfe, u kojem se ističe i kako u tekstu ponude za preuzimanje HUP-a Zagreb Adris zajednički djeluje s Expertusom.

Ponuda za preuzimanje koju će objaviti Adris odnosit će se na preostalih 178.999 dionica HUP-a Zagreb, a Hanfa u obrazloženju navodi da je uvidom u potvrdu depozitara - Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) utvrđeno da je Adris dostavom neopozive bankarske garancije na prvi poziv koji je izdala Zagrebačka banka osigurao potrebna sredstva za plaćanje. 

Iz Hanfe su o odluci kojom su Adrisu odobrili objavu ponude za preuzimanje HUP-a Zagreb izvijestili i kratkim priopćenjem u kojem uz ostalo podsjećaju da je u roku sedam dana od primitka njihova rješenja Adris dužan javno objaviti ponudu za preuzimanje, nakon čega počinje teći razdoblje od 28 kalendarskih dana (od zadnje objave u Narodnim novinama ili putem Zagrebačke burze) u kojem dioničari HUP-a Zagreb mogu ponudu i prihvatiti. 

Inače, neslužbene računice pokazuju da je, s obzirom da se ponuda odnosi na gotovo 179 tisuća dionica HUP-a Zagreb i uz cijenu koju se obvezao platiti od 3. 969,16 kuna, Adris za plaćanje svih dionica na koje se ponuda odnosi morao osigurati sredstva u iznosu od oko 710,5 milijuna kuna. 

Adris je u nedavnoj objavi financijskih rezultata za prvo tromjesečje istaknuo da je akvizicijom tvrtke HUP Zagreb ojačao turistički dio svog portfelja te da su time stvorene pretpostavke da Adris postane najveća nacionalna turistička tvrtka pozicionirana u tri rastuća i međunarodno prepoznatljiva odredišta - Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu.

Naime, Adrisova turistička kompanija Maistra ponajprije je prisutna u Istri odnosno u Rovinju i Vrsaru, dok na području Dubrovnika ima Grand Hotel Imperial. HUP-Zagreb, pak, vodeća je hotelska tvrtka u Zagrebu i jedna od većih u Hrvatskoj, koja u Zagrebu upravlja i u vlasništvu ima neke od najvećih hotela poput Sheratona i Westina, kao i nekoliko hotela na dubrovačkoj rivijeri.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.