26.04.2018 07:20
ZAGREB, 25. travnja 2018. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim su utvrđene tražbine vjerovnika Portala Dnevno d.o.o u stečaju, bivšeg nakladnika portala Dnevno.hr i tjednika 7dnevno, u ukupnom iznosu većem od 1,55 milijuna kuna.
Prema rješenju suca Mislava Kolakušića, najviše potražuje Porezna uprava kojoj je utvrđena tražbina od nešto manje od 700.000 kuna, a slijede tražbine Tiskare Zagreb od oko 230.000 i jednog zagrebačkog odvjetničkog ureda u otprilike istom iznosu.

U sudskom rješenju navodi se i kako je stečajni upravitelj Portala Dnevno osporio potraživanja pet vjerovnika u iznosu od oko 860.000 kuna među kojima su i tražbine televizijske voditeljice Mile Horvat i bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe koji su pokrenuli parnice protiv tog nakladnika. Te tražbine su odbijene s objašnjenjem da je previsoko prijavljen iznosi nematerijalne štete.

No, u rješenju se navodi i kako su osporene tražbine čak pedesetak vjerovnika u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna s objašnjenjem da njihovi parnični postupci protiv tog nakladnika nisu pravomoćno okončani.Sudsko rješenje uslijedilo je nakon ovogodišnjih izvješća stečajnog upravitelja u kojima su se navodili sudski postupci pokrenuti na temelju tužbi pojedinaca i institucija protiv tog nakladnika radi naknade štete zbog objavljenih tekstova.

Među ostalima, riječ je o tužbama bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, sadašnjeg potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, čelnika Mosta Bože Petrova, bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića i bivšeg SDP-ova ministra Mihaela Zmajlovića.

U izvješćima su se navodile i javne ustanove koje su pokrenule postupke protiv Portala dnevno d.o.o.među kojima su i Nacionalni park Plitvička jezera, Hrvatski audiovizualni centar, ali i Klinika za psihijatriju Vrapče, udruga B.a.b.e. i izdavačka kuća Hanza media.

Isplatu od bivšeg nakladnika portala Dnevno.hr traže i Hrvatska radiotelevizija (HRT), Hrvatski telekom (HT), Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina), ali i Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj. Osim toga, u tim se izvješćima navodilo da taj dužnik nema izgleda za nastavak poslovanja, ali i da se uredno poduzimaju pravne radnje vezane uz čak 43 parnična i ovršna postupka koji su u tijeku ili u prekidu.

Portal Dnevno.hr u lipnju prošle godine promijenio je vlasnika i nakladnika. Michael Ljubas, poduzetnik koji je krajem 2015. bio propucan u nogu, prodao je prava na taj portal Mariji Dekanić, vlasnici agencije za digitalni marketing Logobox.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.