06.04.2018 07:20
ZAGREB, 5. travnja 2018. (Hina), Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) odlučilo je pokrenuti postupak prodaje dionica HTP Orebića putem Zagrebačke burze, kao i prodaju dionica i poslovnih udjela u 17 tvrtki putem javnog nadmetanja, izvijestili su u četvrtak iz CERP-a.
Kroz blok transakciju na uređenom tržištu Zagrebačke burze bit će organizirana prodaja 110.609 redovnih dionica HTP-a Orebić, što čini 23,35 posto udjela u temeljnom kapitalu, nominalne vrijednosti 11,06 milijuna kuna, odlučeno je na sjednici UV-a CERP-a održanoj 28. ožujka.

Kako se navodi u odluci, u javnom pozivu CERP će odrediti minimalnu cijenu po dionici, koja ne može biti niža od prosječne dnevne cijene na Zagrebačkoj burzi prije objave javnog poziva za prikupljanje obvezujućih ponuda i minimalnu količinu, u skladu s Trgovinskim priručnikom Burze.

Minimalna veličina blok transakcije, naime, za dionice iznosi 2 milijuna kuna.CERP zadržava pravo da ne prihvati ni jednu obvezujuću ponudu i ne pristupi sklapanju blok transakcije, navodi se između ostaloga u toj odluci.Ujedno, na prodaju će se ponuditi i dionice i poslovni udjeli u 17 tvrtki putem javnog nadmetanja.

Tako će se ponuditi 10.019 dionica zagrebačkog Gramat-Lorisa, što predstavlja 27,36 posto udjela u temeljnom kapitalu, nominalne vrijednosti 3,9 milijuna kuna. Nakon prodaje u državnom vlasništvu ostalo bi 0,64 posto udjela u toj tvrtki, stoji u odluci Upravnog vijeća CERP-a.Prodaje se i 147.862 dionica Geofizike, što predstavlja 25,78 posto udjela, nominalne vrijednosti 44,36 milijuna kuna.

U Đuro Đaković Alatnici na prodaju se nudi 1 dionica, koja predstavlja udjel u temeljnom kapitalu od 24,59 posto, i to po nominalnoj vrijednosti od 1,93 milijuna kuna. Također, na prodaju se nudi i 1.087 dionica kerestinečkog Metalminerala ili udjel od gotovo 24 posto, po nominalnoj vrijednosti od gotovo 2 milijuna kuna. Među vrjednijim ponuđenim udjelima na prodaji je i 8.270 dionica ili 14,14 posto udjela u porečkoj Agrolaguni, s nominalnom vrijednosti od 20,68 milijuna kuna.

Rok za podnošenje pisama namjere za iskazivanje interesa za kupnju je 15 dana od četvrtka, 5. travnja.Između ostaloga UV CERP-a prihvatilo je prijedlog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te će za člana Uprave - direktora Opreme pod tlakom imenovati Antu Dizdara na mandatno razdoblje od šest mjeseci.

Prihvaćen je i prijedlog Ministarstva obrane da se Nadzornom odboru Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici predloži opoziv predsjednika Uprave Pavla Krpana te za predsjednika Uprave imenuje Ivica Grebenar, a člana Uprave Zdravko Klanac.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.