04.04.2018 07:30
LONDON, 3. travnja 2018. (Hina), Kratkoročna ograničenja kapaciteta i loše vrijeme zakočili su u ožujku aktivnosti u industriji eurozone, izvijestila je u utorak londonska tvrtka Markit, izdvajajući i nepovoljan utjecaj jačeg eura na izvoz.
Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone pao je u ožujku za dva boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 56,6 bodova, utvrdili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, potvrdivši početnu procjenu njegove vrijednosti.

PMI je tako pao u sva tri ovogodišnja mjeseca, pri čemu je u ožujku pad aktivnosti zabilježen u svim članicama eurozone obuhvaćenim istraživanjem, te u svim sektorima, uključujući proizvođače intermedijarnih, investicijskih i potrošačkih dobara.

"Pad PMI-ja ne bi nas trebao previše brinuti budući da je određeno usporavanje nakon uzleta na kraju prošle i početku ove godine bilo neizbježno, između ostalog i zato što kratkoročna ograničenja kapaciteta ne dopuštaju gospodarstvu da raste tako brzo kroz dulje razdoblje", naglašava glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Ograničenja su se očitovala u produljenju rokova isporuke koje spada među najveće u povijesti straživanja, pokazuje izvješće Markita. "U određenoj se mjeri usporavanje može pripisati i vremenskim faktorima, poput loših vremenskih uvjeta", dodaje Williamson.

Upozorava ipak da slabljenje poslovnog optimizma u pogledu cijele godine signalizira dodatne probleme koji utječu na knjige narudžbi. "Izvoz je rastao više nego upola slabije nego krajem prošle godine, dijelom i zbog jačanja eura a u pojedinim slučajevima potražnju guše više cijene", tumači ekonomist Markita.

Prosječna vrijednost PMI-ja u prvom tromjesečju od 58,2 boda odražava ipak solidan tempo rasta, konstatiraju u londonskoj tvrtki.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.